Majorarea accizelor la benzină și motorină din septembrie și, implicit, a prețurilor combustibililor dă peste cap prognozele privind inflația în acest an. Costurile mai mari la carburanți vor accelera inflația cu 0,4 puncte procentuale, estimează economiștii ING Bank România.
Proiectul de modificare a Codului Fiscal, care include și majorarea accizelor la carburanți, a fost pus în dezbatere marți dimineața, aproape în același timp cu anunțarea noii prognoze de inflație de către Banca Națională a României. Noile estimări ale BNR nu includ impactul creșterii accizei.
Chiar și fără să încorporeze impactul creșterii accizei, BNR a majorat estimările privind inflația de la 1,6% la 1,9% pentru finele acestui an și de la 3,1% la 3,2% pentru sfârșitul lui 2018.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În mod ironic, unul dintre factorii cu potențial de accelerare a inflației menționați de BNR (politica fiscală și cea salarială, dar și prețurile administrate la energie) s-a manifestat chiar în ziua prezentării raportului. Un proiect de modificare a Codului Fiscal prevede o majorare semnificativă a accizelor pentru combustibil din septembrie 2017, ceea ce va adăuga aproximativ 0,4 puncte procentuale la inflația de final de an", scrie într-o notă transmisă către analiști și investitori de ING Bank România.
Potrivit proiectului Ministerului Finanțelor, șoferii vor plăti cu 0,45 de lei mai mult pe litrul de benzină sau de motorină și cu 18 lei mai mult pe alimentarea cu 40 de litri a rezervorului mașinii personale, Guvernul urmând să majoreze considerabil accizele la carburanți de la 1 septembrie.
CITEȘTE ȘI Guvernul scumpește benzina și motorinaAstfel, acciza la benzină va crește de la 1.656,36 lei pe mia de litri la 2.035,40 lei pe mia de litri, iar cea la motorină de la 1.518,04 lei pe mia de litri la 1.897,08 lei pe mia de litri, ceea ce anulează practic eliminarea supraaccizei de 7 eurocenți pe litru efectuată de guvernul PSD ca urmare a promisiunilor electorale.