Ministerul Finanțelor Publice a refuzat ofertele băncilor pentru obligațiunile în euro scadente în iunie 2025 din cauza randamentului cerut prea ridicat. La fel s-a întâmplat și la precedenta licitație de acest fel, din decembrie.
Băncile au depus oferte de 264,1 milioane de euro, la un prospect de 200 de milioane de euro, dar la un randament considerat prea mare de către Finanțe, arată datele publicate de Banca Națională a României.
La o licitație pe piața internă cu scadența tot în 64 de luni, organizată în decembrie 2019, statul a atras oferte de 232,2 milioane de euro și tot la un randament pe care l-a considerat inacceptabil. Tot atunci, titlurile pe 14 luni au atras un interes mai ridicat și guvernul a împrumutat 416,1 milioane de euro la o dobândă anuală de 0,13%. În noiembrie, randamentul plătit pentru obligațiuni în volum de 338 de milioane de euro și scadente în 49 de luni a fost de 0,24%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Băncile au la dispoziție mai mulți euro de plasat după ce BNR a redus rezervele minime obligatorii la valută și a eliberat lichidități suplimentare de circa 600 de milioane de euro, bani de pot fi utilizați în creditare, rambursarea liniilor către băncile mamă sau finanțarea statului.
Ministerul Finanțelor a avut o cerere ridicată de la începutul anului pe titlurile în lei și a depășit prospectul inițial la aproape fiecare licitație, în condițiile în care și costurile au scăzut abrupt comparativ cu noiembrie și decembrie.
Guvernul a împrumutat, în ianuarie, și 3 miliarde de euro de pe piețele externe, prin două emisiuni pe 12 și 30 de ani.
Guvernul are nevoie de împrumuturi de circa 87 miliarde de lei în acest an pentru a acoperi deficitului bugetar, stabilit la 3,6% din PIB (circa 40,6 miliarde lei), și datoria ajunsă la scadentă (46,3 miliarde lei).