Guvernatorul Mugur Isărescu avertizează că dacă legea dării în plată, aflată acum la reexaminare în Parlament, va fi aprobată într-o formă similară celei inițiale, atunci accesul la creditele imobiliare va fi restricționat. Dacă Parlamentul, însă, va adopta o lege prin care doar persoanele cu probleme sociale să poată da în plată exclusiv locuința, atunci “n-ar strica”, spune Isărescu.
România trebuie să țină cont de recomandările creditorilor internaționali, care mai toți s-au exprimat împotriva proiectului legii dării în plată, dezbătut de Parlament, după o cerere de reexaminare a Președinției.
Actul normativ, care ar permite debitorilor persoane fizice să scape de datorii în contul transferului către bănci a bunului imobil ipotecat, a aprins dezbaterile dintre bancheri, clienți și inițiatori. Isărescu arată că există loc de compromis. Anume, legea să-i protejeze doar pe cei care au probleme sociale și care au ipoteci pe locuințe, nu pe alte tipuri de bunuri imobile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Eu cred că dacă legea - dar asta e o părere personală, îmi dau părerea cu toată decența, Parlamentul e cel care hotărăște - dacă textul legii ar fi pus în concordanță cu expunerea de motive, adică să-i ajute pe cei care au probleme sociale, și, deci, legea nu s-ar referi la bunuri imobile - bucăți de pământ, clădiri neterminate - ci la clădiri rezidențiale, eu cred că nu ar strica. Și să nu fie cu atâtea derogări de la cadrul legal”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale, la un briefing de presă.
Isărescu spune că BNR va prezenta propuneri în acest sens în Parlament, dar că în absența unor modificări de substanță, băncile vor restrânge accesul populației la credite, mai ales prin majorarea avansului.
Faptul că o bancă a mărit deja avansul la creditele imobiliare, iar o alte bănci studiază această opțiune reprezintă un lucru normal, având în vedere că riscul de creditare, care este mare oricum, va crește prin lege.
“Este o reacție prudențială, aș spune că e o reacție normală. Nu trebuie interpretată ca o răzbunare, așa cum am văzut că se discută uneori prin presă”, a adăugat Isărescu.
Băncile trebuie să plaseze resurse atrase pe termen scurt în credite acordate pe termen lung, ori acest mismatch ar fi agravat de darea în plată, în condițiile în care băncile au obligația de a plăti la timp deponenții, fără nici un fel de întârziere.
“Banca ia depozite pe 2-3-6 luni, un an și îndrăznește, îndrăznește, acesta este cuvântul, să dea credite pe 30 de ani”, a mai spus guvernatorul.
CITEȘTE ȘI Dreptul de proprietate e sfânt pentru bănci, măi dragă!El a mai atras atenția și asupra lipsei unor prevederi privind programul Prima Casă din forma adoptată inițial de Parlament. În lipsa unor precizări clare, băncile ar putea fi nevoite să renunțe la aceste credite cu garanții de stat, unde avansul este de doar 5%, față de 15-25% în cazul creditelor standard.
Comisiile de specialitate de la Senat vor relua dezbaterile săptămâna viitoare, după o amânare în această săptămână. După votul Senatului, legea va merge la dezbatere la Camera deputaților, care va da votul decisiv. Cererile de reexaminare au prioritate legislativă.