Comisia Europeană: Legea dării în plată, risc major la stabilitatea macroeconomică

Comisia Europeană: Legea dării în plată, risc major la stabilitatea macroeconomică
scris 4 feb 2016

După Banca Centrală Europeană, și Comisia Europeană emite o opinie negativă cu privire la efectele adoptării legii dării în plată. Bruxelles-ul consideră că legea, prin efectul său retroactiv în forma inițială adoptată de Parlament, prezintă un risc major negativ la adresa perspectivelor macroeconomice ale României, cu efecte asupra creșterii creditării și a încrederii investitorilor și consumatorilor.

Comisia Europeană vede o creștere robustă a economiei României în 2016, la 4,2%, stimulată de reducerile de taxe, care vor împinge în sus consumul.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe de altă parte, stabilitatea macro riscă să fie afectată de legea dării în plată, aflată acum la reexaminare în Parlament, și de creșterea deficitului fiscal, pe fondul creșterii cheltuielilor cu salariile.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Un risc major pentru perspectiva macroeconomică o reprezintă posibila implementare a unei descărcări de datorii, așa cum a fost adoptată inițial de Parlament. Aplicarea retroactivă a legii asupra stocului curent de credite ar putea avea un impact negativ asupra creșterii creditării, a încrederii consumatorilor și investitorilor și a cererii interne”, se arată în ultimul raport al Comisiei privind perspectivele economice ale țărilor din Uniune.

Practic, Comisia lansează aceleași avertismente ca mediul bancar local. Bancherii susțin că darea în plată, care permite debitorilor să renunțe la imobilul ipotecat în favoarea băncii, în schimbul ștergerii datoriilor, va duce la restrângerea creditării și la pierderi pentru sistemul bancar.

Băncile, care au acordat credite imobiliare preponderent cu garanții de stat începând cu 2009, susțin că ar putea fi nevoite să crească substanțial avansurile solicitate clienților, pentru a acoperi riscul de finanțare. Astfel, cererea de credite o să scadă.

Poziția bancherilor a fost susținută și de Banca Națională a României, care solicită ca darea în plată să fie posibilă doar într-o schemă voluntară și doar cu criterii sociale, care să departajeze pe cei care nu pot plăti de cei care nu vor să o facă.

Banca Centrală Europeană, la solicitarea BNR, a transmis, de asemenea, o poziție defavorabilă proiectului de lege, în care susține, printre altele, că legea riscă să lovească în economie și să producă hazard moral.

Senatul trebuia să reia, marți, dezbaterile privind proiectul de lege în comisiile de specialitate, însă acestea au fost amânate.

Inițiatorul proiectului, deputatul Daniel Zamfir, a prezentat o serie de amendamente la proiect, care vizează restrângerea domeniului de aplicare doar la persoanele fizice consumatori, după ce bancherii au acuzat că, în fapt, legea ar ajuta mai mult pe cei care au făcut speculații imobiliare și acum vor să scape de datorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
comisia europeana