Guvernatorul Mugur Isărescu spune că dinamica creditului este în scădere în principal ca urmare a limitării gradului de îndatorare pentru creditele acordate persoanelor fizice începând cu acest an.
Creșterea anuală a creditului acordat sectorului privat a încetinit ușor în iunie 2019, la 7,1% de la de 7,7% în trimestrul I, în condițiile continuării temperării dinamicii componentei în lei, care a rămas însă solidă, menționează BNR în comunicatul de presă privind decizia de politică monetară.
Pe de altă parte, dacă comparăm evoluția de la jumătatea acestui an cu cea din perioada corespondentă din 2018, scăderea este considerabil mai pronunțată. Dinamica creditului în lei pentru populație s-a redus de la 10,8% la 5,7%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Creditarea încetinește, nu mult, dar încetinește pe mai multe sectoare. Măsurile macroprudențiale de la sfârșitul anului trecut, de limitare a gradului de îndatorare, sunt principalul factor care a descurajat creditarea, în special creditul imobiliar", spune Isărescu.
Banca centrală a limitat prin regulament la maximum 40% gradul de îndatorare pentru creditele în lei acordate persoanelor fizice și la 20% pentru cele în valută (care oricum au devenit neglijabile inexistente în fluxurile noi ale băncilor în raport cu populația).
Creditul pentru locuințe în lei a crescut în iunie 2019 față de decembrie cu 7,7% (+3,7 miliarde de lei) față de 12,5% (+4,9 miliarde de lei) în primele șase luni de anul trecut.
Dinamica creditului de consum în lei a încetinit de la 9,6% (+3,8 miliarde de lei) în prima jumătate a anului trecut la 4% (+1,8 miliarde de lei) în perioada corespondentă din acest an.
Soldul creditelor către companii a crescut cu 3,4% (+3,7 miliarde de lei) în prima jumătate a lui 2019, ritm în ușoară creștere față de cel de 3,3% (+3,4 miliarde de lei) din primul semestru al anului trecut.
Isărescu precizează că dinamica creditului rămâne sub dinamica nominală a produsului intern brut (creștere reală + inflație), astfel că intermedierea financiară va continua să scadă.
Răcirea creditării a convins BNR că nu este nevoie să crească și mai mult rata de politică monetară, pentru că nu se poate spune că aceasta are un efect inflaționist, prin stimularea cererii agregate, explică guvernatorul, în condițiile în care banca centrală a menținut dobânda cheie la 2,5% pentru a noua ședință la rând, deși inflația se va plasa peste țintă la finele anului.
Guvernatorul mai adaugă că e "bine ca lumea să fie atentă când apelează la un credit pe termen îndelungat", și că limitarea gradului de îndatorare crește prudența.
Băncile au raportat la BNR o scădere semnificativă a gradului de îndatorare pentru creditele acordate în primul trimestru din acest an, mai ales în cazul împrumuturilor de consum.