INTERVIU Gyula Fatér, OTP Bank: Criza va avea un impact major asupra sistemului bancar. Recuperarea economică va fi însă mai rapidă decât după 2009

INTERVIU Gyula Fatér, OTP Bank: Criza va avea un impact major asupra sistemului bancar. Recuperarea economică va fi însă mai rapidă decât după 2009
scris 11 mai 2020

Până la un vaccin pentru noul coronavirus, care să ne întoarcă la normalitate, ne vom baza pe soluții temporare, spune directorul executiv al OTP Bank România într-un interviu pentru Profit.ro. Măsurile luate de autorități sunt bune sau rezonabile, dar sectorul bancar tot va fi afectat de criză și poate fi lovit ca hotelurile sau restaurantele dacă băncile nu vor mai putea încasa dobânzi la credite în acest an, așa cum a votat Parlamentul. Vestea bună este că revenirea economiei poate fi mai rapidă decât la precedenta recesiune.

“Este o perioadă extraordinară. S-a întâmplat foarte rapid. Acum două luni, foarte puțini oameni știau despre COVID și, acum, toată viața noastră s-a schimbat”, spune Gyula Fatér, directorul executiv al OTP România, care conduce banca de circa un an, de când l-a înlocuit pe László Diósi, fiind adus de grupul ungar de la Budapest Bank.

Urmărește-ne și pe Google News
Încă 2 milioane de lei donate pentru a susține lupta împotriva COVID-19 CITEȘTE ȘI Încă 2 milioane de lei donate pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Șeful OTP lucrează din 1990 în sectorul financiar – întâi în piețele de capital, apoi în bănci. Cum se compară această criză cu precedentele, cu cea din 2008-2009, care a lovit dur Estul Europei?

“Personal, am trecut prin circa 8 crize financiare mai mici sau mai mari... Aceasta este cu siguranță una dintre cele mai mari. Așteptarea mea e că recuperarea poate fi mai rapidă decât cea de după 2008-2009. Și marea diferență e că recuperarea depinde de oamenii de știință, de cât de repede pot să găsească un tratament, un vaccin. Ce facem până vom avea un vaccin este să găsim soluții temporare. Când vom avea un vaccin, mare parte din criză va dispărea și vom putea reveni mai rapid la viața normală”.

Venim de la o extremă, de la niciun om disponibil

Criza vine după o perioadă în care salariile creșteau cu două cifre în România și șomajul era aproape de minimele istorice. Peste 900.000 de persoane sunt acum în șomaj tehnic și numărul de concedieri a ajuns la 325.000, adică aproape cât numărul de șomeri de dinainte de pandemie.

INTERVIU Bogdan Georgescu, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Bogdan Georgescu, despre premium în business

“Situația s-a schimbat complet! În ianuarie și februarie găseai cu greu oameni pentru anumite joburi. Gradual, rata șomajului va crește. Dar situația era exagerată deja în România în ultimele luni. Venim de la o extremă, de la niciun om disponibil... dar cred că va mai trece timp până ca șomajul să fie o problemă importantă”.

Inițial, pentru bănci cel mai dificil a fost să aplice măsurile sanitare legate de virus, astfel încât să rămână deschise, spune el.

Serge Offers, ING Bank: Înainte de COVID-19, firmele întrebau despre piața muncii și instabilitatea legislativă, acum vor să știe cum să gestioneze numerarul CITEȘTE ȘI Serge Offers, ING Bank: Înainte de COVID-19, firmele întrebau despre piața muncii și instabilitatea legislativă, acum vor să știe cum să gestioneze numerarul

„Multe bănci, inclusiv OTP, au rețele extinse și conexiuni multe cu clienții. A fost o provocare să ne protejăm clienții, angajații, și să menținem operațiunile. Cred că tot sectorul bancar a făcut o treabă bună, inclusiv OTP, și am reușit să menținem operațiunile în aceste vremuri dificile”.

OTP a instalat separatoare de plexiglas între clienți și angajați, pe lângă dotarea angajaților cu mănuși și măști. 95% dintre cei din centrală lucrează acum de acasă. Vor reveni la birou? “Dacă oamenii vor putea reveni, o vom face foarte încet, ne vom apleca pe siguranță”.

Toată lumea va fi afectată, cele mai expuse sunt companiile mici

Acum, cu reducerea numărului de îmbolnăviri noi la nivel european și cu ridicarea treptată a restricțiilor, ochii tuturor sunt spre paguba adusă economiei. Sondajele de opinie arată o prăbușire a încrederii – în cazul României la cel mai redus nivel de după 1992, cu cele mai rele date în industrie și servicii. Cum se vede situația dinspre clienții OTP?

“Îngrijorătoare! Avem mulți clienți loviți direct de impactul COVID, mai ales în turism, restaurante. Câțiva dintre ei au cerut ajutor și este responsabilitatea noastră să-i ajutăm, dar în cele din urmă toată lumea va fi afectată. Cererea din piață scade de la o zi la alta. De aceea subliniam că un vaccin e important în relansarea economiei”.

EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm

Cele mai expuse sunt companiile mici, explică oficialul OTP, iar banca va orienta resurse în special către acestea în lunile următoare, inclusiv prin programul cu garanții de stat IMM Invest, unde Guvernul a alocat un plafon de 15 miliarde de lei și unde aplicaseră circa 46.000 de întreprinderi până la mijlocul săptămânii. “E o sumă importantă. Interesul antreprenorilor e ridicat. E foarte important să începem, companiile să primească cât mai rapid sprijin”.

Băncile au fost protejate de autorități prin deciziile băncilor centrale ca măsurile de restructurare luate pe fondul pandemiei să nu fie considerate ca având risc de neperformanță pentru care să fie necesare provizioane.

“A fost o decizie foarte importantă. Este prima dată în viața noastră când ceva așa de important s-a întâmplat dintr-un motiv de sănătate. E nevoie să ai grijă de sectorul financiar și acest pas din partea BCE e în direcția bună”, spune directorul OTP.

Vom avea un impact major asupra sectorului bancar

Pe de altă parte, amânările de plăți și șocul economic nu aduc vești bune pentru sectorul bancar, care în România în ultimii ani reușise să recupereze pierderile din criza precedentă și să fie unul dintre cele mai profitabile din Europa. 

“Cu siguranță vom avea un impact major asupra sectorului bancar în România. De regulă, o criză accelerează tendințele. Acest lucru include digitalizarea, dar și consolidarea sectorului bancar”, spune directorul, adaugând că la reducerea numărului de bănci contribuie și presiunea legislativă, care crește costurile de conformare, dar și presiunea pe venituri.

EXCLUSIV Circa 3.600 de români au obținut credite Prima Casă în primul trimestru, deși plafonul de garantare a fost distribuit spre final de februarie. „Programul se derulează în aproximativ același ritm ca până acum.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Circa 3.600 de români au obținut credite Prima Casă în primul trimestru, deși plafonul de garantare a fost distribuit spre final de februarie. „Programul se derulează în aproximativ același ritm ca până acum.“

OTP a amânat ratele pentru o zecime dintre clienți după intrarea în vigoare a Ordonanței 37/2020, care permite suspendarea plăților la credite până la finele anului.

“Acest moratoriu este o chestiune rezonabilă. Pe de o parte băncile nu se așteaptă la venituri de la clienți în acest an, dar pe de altă parte clienții vor plăti ulterior, când se va reveni la normal. Cumva trebuie să găsim un compromis care să mențină și operațiunile sistemului bancar dar și funcționarea economiei”.

Parlamentul, la inițiativa PSD, a modificat ordonanța și a extins beneficiile pentru debitori. Persoanele fizice nu vor mai avea nevoie de o justificare pentru a amâna plățile. Totodată, dobânzile cumulate pe perioada de suspendare nu vor mai fi plătite de către debitori.

“În acest caz, de ce n-ar aplica toată lumea la suspendarea ratelor?! Sunt bani gratis! Nu cred că e rezonabil să iei băncilor posibilitatea de a mai încasa dobânzi în acest an”, spune oficialul OTP.

Veniturile din dobânzi reprezintă două-treimi din veniturile bancare la nivelul sistemului, astfel că suspendarea încasărilor din dobânzi ar echivala cu ce se întâmplă în cazul turismului sau restaurantelor, explică Fatér.

Oricum, și moratoriul mai benign aflat în vigoare va pune presiune pe lichiditatea băncilor, care va fi mai importantă decât în anii anterior. “Știind că există multe resurse de la BNR, nu mă aștept însă la situații serioase”, explică el.

Acum nu mai vorbește nimeni de limita de deficit

Ratingul României a fost trecut de la perspectivă stabilă la negativă de către agențiile de rating având în vedere situația finanțelor publice. Ar putea veni din deficitul bugetar cel mai mare pericol?

EXCLUSIV Discuții Finanțe - FMI. România ar putea împrumuta cu dobândă 1,5%, fără condiții și cu rambursare în maximum 5 ani. FMI: \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Discuții Finanțe - FMI. România ar putea împrumuta cu dobândă 1,5%, fără condiții și cu rambursare în maximum 5 ani. FMI: "Nu am primit încă o cerere formală".

“Partea bună - e ciudat să spun asta - este că nu e rău doar pentru anumite țări, e rău pentru toată lumea, e o situație globală. Deficitul bugetar era anul trecut mai mare decât limita de 3% din PIB. Nu e bine, dar acum nimeni nu mai vorbește nimeni de această limită”, spune directorul OTP, care adaugă că România are și avantaje, cum e ponderea redusă a turismului în economie.

În legătură cu consolidarea sistemului bancar, OTP are interese directe, fiind în cursa de achiziție a Garanti România, după cum Profit.ro a scris anterior.

Fatér nu vrea să comenteze direct despre tranzacție, însă spune că banca, care urmărește să-și dubleze cota de piață la 5%, se uită la oportunitățile pentru achiziția competitorilor.

Încercăm să găsim o soluție amiabilă la litigii

OTP este printre băncile care au acordat credite în franci elvețieni înainte de 2009 și printre fruntașele la procesele pe clauze abuzive cu debitorii ca urmare a majorării dobânzilor.

“Nu ascund că sunt în continuare procese. Dar încercăm să găsim o soluție amiabilă și suntem discuții cu organizațiile care reprezintă acești consumatori. Este o problemă nu doar pentru ei, ci și pentru noi. Dar vestea bună este că sunt din ce în ce mai puțini și că numărul nu mai este comparabil cu ce am avut înainte”, spune Gyula Fatér.

EXCLUSIV Eximasig se cuplează cu Banca Românească și va intra mai mult în polițe pentru locuințe, cu o nouă marcă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Eximasig se cuplează cu Banca Românească și va intra mai mult în polițe pentru locuințe, cu o nouă marcă

Managerul OTP spune că ce a dorit să arate deschidere către clienți pe această problemă de când a venit în bancă. “Suntem în discuție cu organizațiile, cu oamenii. În afară de câteva cazuri, care sunt în instanță sau care sunt mai dure – clienții sunt prea afectați sau prea investiți emoțional – suntem deschiși să închidem această situație, și nu doar la momentul în care aceste împrumuturi vor ajunge la scadență”.

Banca a venit cu ofertă de conversie cu discount a creditelor în franci elvețieni în 2016, acceptată de 70% din cei circa 10.000 debitori. Chiar dacă oficial campania de conversie s-a încheiat, șeful băncii spune că sunt încă lansate oferte individuale către clienți, inclusiv în această perioadă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gyula fater
otp bank
suspendare rate
covid 19
coronavirus