Creditul acordat populației a scăzut pentru a doua lună consecutiv în mai, pentru prima oară în ultimii patru ani, pe fondul scăderii soldului împrumuturilor de consum și a încetinirii creditului pentru locuințe. Împrumuturile pentru companii au scăzut în aprilie-mai suficient cât să ajungă la nivelul din august anul trecut.
Cum va fi relansată economia, puternic afectată după criza COVID-19, și ce se va întâmpla pe piața bancară, precum și cu fondurile de investiții și cele de pensii, bursa și societățile de asigurări va fi anunțat de cei mai importanți jucători în domeniu la Videoconferința - Profit.ro Financial Forum „Finanțăm repornirea economiei“. Detalii pot fi aflate AICI
Datele de detaliu privind soldul creditului în mai arată a doua lună la rând de deteriorare și o confirmare a așteptărilor băncilor de scădere atât a cererii, cât și a ofertei de împrumuturi în perioada de pandemie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creditul de consum a scăzut față de aprilie cu circa 0,8% sau 490 de milioane de lei și a ajuns la 58,8 miliarde de lei, arată datele publicate de Banca Națională a României.
Ritmul de contracție a încetinit față de cel din aprilie (-1,8% sau -1 miliard de lei), dar creditarea consumului a avut, oricum, un start de an mai slab, astfel că rata anuală de creștere a coborât la 0,2%, adică mult sub inflație.
Împrumuturile de consum în lei au scăzut pentru a doua lună consecutiv, dar rata de contracție s-a atenuat de la 2% în aprilie la 0,7% în mai, la un sold de 48,2 miliarde de lei.
Creditarea populației pentru achiziția sau construcția de locuințe a încetinit de la 0,9% în aprilie la 0,5% în mai, cel mai redus ritm din ultimul an. Soldul a crescut cu 420 de milioane de lei față de aprilie la 84,3 miliarde de lei. Rata anuală de 11% (+8,3 miliarde de lei) se menține încă ridicată.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străiniCreșterea împrumuturilor imobiliare vine doar din componenta în lei, care a avansat cu 1% față de aprilie (+604 milioane de lei) la 61,7 miliarde de lei. Aici dinamica anuală s-a menținut deosebit de ridicată, la 19,4% (+10 miliarde de lei), în linie cu evoluția din ultimul an, însă cea lunară arată o încetinire la cel mai slab nivel din ultimul an.
Până să se vadă încă vreun efect al programului IMM Invest, creditarea firmelor pare să fi intrat într-un impas consistent. După o stagnare în martie, și o scădere de 1% în aprilie, a venit o contracție de 0,7% în mai. Soldul a coborât astfel cu aproape 2 miliarde de lei în două luni și a ajuns la 116,3 miliarde de lei, nivel la care se afla în urmă cu un an. Ritmul anual de creștere a coborât de la peste 6% în februarie la doar 2,2% în mai.
Vedem o contracție atât în cazul împrumuturilor în lei cu 1% la 66,1 miliarde de lei, cât și al celor în valută, care au scăzut cu circa 0,2% sau circa 25 de milioane de euro la echivalentul a 10,4 miliarde de euro.
Creditele în valută acordate populației au continuat să scadă cu același ritm, de 10% pe an, din ultimii doi ani și ajunseseră la un sold de circa 6,9 miliarde de euro la finele lunii mai.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cromwell Property Group, deținut de cele mai mari fonduri de investiții din lume, iese din RomâniaEvoluția creditării din aprilie și mai confirmă așteptările bancherilor pentru trimestrul 2 din acest an, prezentate în sondajul realizat de BNR în mai și publicat în iunie.
Primele 10 bănci din România se așteaptă la o reducere a cererii de creditare și la o înăsprire a condițiilor de acordare, precum și la o scădere a prețurilor locuințelor.
Soldul creditelor acordate firmelor ar putea crește începând cu luna iunie (sau măcar tendința de scădere ar putea fi frânată), în condițiile în care, potrivit Guvernului, 7.000 de firme au semnat pentru împrumuturi totale de 6 miliarde de lei prin IMM Invest, dintre care jumătate sunt împrumuturi pentru investiții și jumătate pentru finanțarea activității curente. Împrumuturile garantate de stat nu se vor vedea, însă, imediat în totalitate în evoluția soldului curent, în condițiile în care sumele vor fi trase în timp.
Videoconferinta, transmisă în direct și la Profit TV, este organizată cu sprijinul: Alpha Bank, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Fan Courier, Groupama Asigurari, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Roca Investments, Sif Banat-Crisana și Sif Muntenia.