Canadianul Michael Topolinski își anunță contractul câștigat la Sănătate pentru măști medicale și argumentează prin cel mai mic preț. Ponta a acuzat nereguli

Canadianul Michael Topolinski își anunță contractul câștigat la Sănătate pentru măști medicale și argumentează prin cel mai mic preț. Ponta a acuzat nereguli

Foto Dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2020

Omul de afaceri canadian Michael Topolinski a anunțat astăzi că Naguma Medical Supply, firmă pe care a înființat-o recent, în contextul pandemiei, pentru a importa din China măști medicale în România, a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății pentru livrarea a 115 milioane de măști 3 PLY, oferind cel mai mic preț, respectiv 0,64 lei plus TVA. Anunțul este lansat după ce, ieri, liderul Pro România, fostul prim-ministru Victor Ponta, l-a acuzat pe ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, că acest contract ar fi fost atribuit "unei firme care adusese măștile în țară din aprilie, dar nu i le cumpăra nimeni". Ponta a mai acuzat că cerințele din caietul de sarcini ar fi fost modificate astfel încât să corespundă stocului existent la companie.

Pentru această achiziție, Ministerul Sănătății a alocat inițial un buget de 193,2 milioane lei, respectiv 1,68 lei per mască. La licitație au participat 30 de firme.

Urmărește-ne și pe Google News

„Am oferit măști de calitate la un preț foarte bun, generând statului român economii de 120 milioane lei (echivalentul a aproximativ 25 milioane euro). În aceste condiții excepționale, timpul de reacție este esențial și, dincolo de calculele pragmatice de business și conflictele inerente într-o piață concurențială liberă, trebuie să avem cu toții în vedere prioritatea numărul 1 – sănătatea populației, care trebuie protejată”, spune Topolinski în mesajul transmis astăzi.

Ieri, Ministerul Sănătății a anunțat că a finalizat achiziția a 115 milioane de măști în valoare de 73,6 milioane lei fără TVA, cu un preț unitar de 0,68 de lei fără TVA/mască, și că cel mai mare punctaj l-a avut firma Naguma Medical Supply, controlată de omul de afaceri canadian Michael Topolinski. 

„Aseară, când domnul ministru Tătaru era în plen și discuta cu deputații, a avut timp să mai facă un contract pentru 115 milioane de măști în valoare de aproape 50 milioane de euro. Acest contract și acest câștigător, Naguma Internațional, a anunțat din 9 aprilie că a adus măștile în țară, dar nu a reușit să le vândă nimănui și atunci Ministerul Sănătății, de data asta chiar ministerul, că cel de la Unifarm era ocupat cu altă afacere, a găsit o soluție pentru bietul om care adusese 100 de milioane de măști și nu voia nimeni să le cumpere. Și atunci a organizat o licitație în luna iunie. Dar ce să vezi, licitația era pentru măști de protecție, cum scrie în ordonanța guvernului, și omul nu avea măști de protecție, avea măști faciale. Așa că au anulat licitația, au reorganizat-o și au schimbat în caietul de sarcini, deși în Ordonanța 78/2020 se vorbea de măști de protecție, au schimbat denumirea ca să fie ce adusese omul în aprilie și nu putea să rămână cu 100 de milioane de măști. Au pus și două condiții pe care sunt convins că le îndepliniți toți cei de aici, să ai măștile, cantitatea de 100 de milioane și să le livrezi în 7 zile. O singură firmă avea și cantitatea și putea să le livreze în 7 zile”, a spus, tot ieri, Ponta.

UPDATE vineri, ora 14.55 Michael Topolinski a transmis următoarele precizări:

Canadianul Michael Topolinski își anunță contractul câștigat la Sănătate pentru măști medicale și argumentează prin cel mai mic preț. Ponta a acuzat nereguli

La începutul lunii, Michael Topolinski, cunoscut pentru activitatea sa pe piața imobiliară, a anunțat că a depus, prin compania sa Naguma Medical Supply, o ofertă în cadrul licitației pentru achiziția de măști medicale lansată de Ministerul Sănătății. La acel moment a fost anunțat că Naguma a participat la licitație cu o ofertă privind furnizarea celor 115 milioane de măști medicale cu 3 straturi la un preț de 0,99 lei plus TVA per mască.

În aprilie, Topolinski a înființat, cu fiii săi, o firmă prin care să importe din China măști medicale în România, promițând un volum de 90 milioane bucăți. Transportul este efectuat prin intermediul Naguma Medical Supply, parte din grupul InteRo, firmă nou-înființată.

Evoluția chiriilor înainte și după starea de urgență în pandemie CITEȘTE ȘI Evoluția chiriilor înainte și după starea de urgență în pandemie

Naguma este o companie nou-înființată de familia de investitori Topolinski (tatăl Michael și cei trei copii - Tyler, Michael și Ashton), prezentă în România de peste 13 ani și activând cu precădere în domeniul dezvoltărilor imobiliare. Pe termen lung, familia canadiană își propune ca Naguma să devină un furnizor de măști și alte echipamente individuale de protecție (EIP) pentru Europa de Est.

Naguma Medical Supply are ca acționari două firme înregistrate în Cipru, Drouf Holdings și Benevo Holdings. Benevo controlează Skylight Residence, companie prin intermediul căreia Michael Topolinski deține fostul producător de pompe Aversa din cartierul bucureștean Obor.

În februarie, dezvoltatorul aplicației de asistență rutieră Twelp, firma Peino Management, a cerut insolvența Skylight Residence, pentru recuperarea unei creanțe de aproximativ 750.000 euro de la fima lui Topolinski. De partea cealaltă, Skylight Residence a transmis atunci că este în litigiu cu Peino în legătură cu o investiție de 189.000 euro.

Anul trecut, Michael Topolinski a vândut jumătate din terenul fostei fabrici Textile Dacia din cartierul Bucureștii Noi companiei suedeze Skanska pentru peste 23 milioane de euro, preț la care a devinit cea mai mare tranzacție cu teren a anului.

Omul de afaceri Michael Topolinski s-a mutat în România în 2006. Mirajul balonului imobiliar l-a determinat să cumpere rapid, cu un partener, peste 800 de apartamente noi în 14 ansambluri rezidențiale din București și Brașov. Criza a făcut ca, în cele din urmă, să rămână cu doar 300 de apartamente în care a investit 25 milioane de euro, plus credite de la Alpha Bank. Totuși, numele său este asociat cu cele trei foste fabrici din București pe care le-a cumpărat pentru investiții imobiliare. A început cu Textile Dacia și a continuat în 2012 cu fabrica Vulcan, pentru care i-a plătit omului de afaceri Marian Iancu 23 milioane de euro și ulterior a vândut terenul către NEPI care a dezvolat aici Vulcan Value Centre.

În septembrie 2013, a cumpărat la licitație producătorul de pompe Aversa pentru 17,3 milioane de euro. La mai puțin de o lună de la licitație, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a contestat în instanță vânzarea fabricii și de atunci au apărut problemele juridice care nu s-au soluționat până astăzi. Pe cele 10 hectare de teren ale Aversa din zona Obor, Topolinski a anunțat că ar vrea să construiască „cel mai mare complex rezidențial din mijlocul Bucureștiului“.

viewscnt
Afla mai multe despre
topolinski
naguma medical supply
masti
covid-19