Guvernatorul Băncii centrale letone Ilmars Rimsevics - în prezent suspendat - a fost inculpat într-un caz de corupție în care este acuzat că a cerut mită de o jumătate de milion de euro, acuzație pe care acesta o respinge, a anunțat parchetul leton, relatează AFP, preluată de News.ro.
Ilmars Rimsevics, conducătorul Băncii centrale de mai mulți ani, a respins îndemnuri la demisie, însă a fost suspendat din funcție - inclusiv în cadrul Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) - atunci când a izbucnit scandalul, în februarie.
Procurorul Viorika Jirgena a declarat vineri pentru presă, la Riga, că doi acționari ai Trasta Komercbanka, o bancă din Republica Moldova, cu sediul în Letonia, închisă în 2016 din cauza spălării de bani și fraudelor, au declarat că Rimsevics a cerut mită pentru a menține banca pe linia de plutire.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acuzațiile au fost formulate în 2012, a declarat Jirgena și îl vizează de asemenea pe omul de afaceri leton Maris Martinsons, acuzat că a jucat rolul de intermediar în acest caz de corupție.
Procuroriii susțin că Rimsevics a cerut 500.000 de euro pentru a convinge Comisia pentru Finanțe și Piețe de Capital (FCMC) să treacă cu vederea acuzațiile formulate împotriva Trasta Komercbanka.
În martie, Proiectul de relatare despre criminalitate organizată și corupție, consorțiul centrelor de investigație, presă și jurnaliști (OCCRP, înființat în 2006) a dezvăluit că societăți-paravan au folosit această bancă pentru a spăla aproximativ 13 miliarde de dolari provenind din corupție și fraude din Republica Moldova.
CITEȘTE ȘI MAE, după ce Ungaria a acuzat România de periclitarea siguranței energetice din regiune: Am luat notă cu îngrijorare de aceste declarații, am cerut clarificări prin Ambasada Ungariei la București
"Rimsevics nu a fost în măsură să asigure ceea ce a promis și de aceea a fost plătit doar cu jumătate din sumă, 250.000 de euro”, a declarat Jirgena pentru presă.
”Martinsons era intermediarul. El a primit 10% din total. mita a fost plătită în bani gheață”, a adăugat ea, menționând că interceptări telefonice au fost folosite în această anchetă.
Rimsevics și Martinsons riscă până la 11 ani de închisoare în cazul în care vor fi găsiți vinovați.
CITEȘTE ȘI Italia susține că nu va primi înapoi migranții care s-au mutat în GermaniaAmândoi au cerut amânări până în august pentru a pregăti declarații scrise.
Rimsevics susține că este nevinovat și refuză să plece din postul de la conducerea Băncii centrale și din fotoliul în Consiliul BCE. El a depus plângere împotriva suspendării sale la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Letonia încearcă să-și reformeze sectorul bancar, afectat de o serie de acuzații cu privire la corupție și spălare de bani. Autoritățile americane au acuzat în februarie a treia bancă din țară - ABLV - de spălare de bani la scară mare în legătură cu programul nuclear nord-coreean.