Bulgaria vrea să adere în aceeași zi la ERM-2 și la uniunea bancară

Bulgaria vrea să adere în aceeași zi la ERM-2 și la uniunea bancară
scris 29 iun 2018

Bulgaria și-a propus să adere la uniunea bancară europeană în aceeași zi în care va intra în anticamera zonei euro, ERM-2, a declarat vineri premierul Boiko Borisov, transmite Reuters.

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluția cursului de schimb al monedei unei țări candidate trebuie să rămână într-un interval de variație de plus/minus 15% față de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Boiko Borisov a spus că Sofia este pregătită să permită examinarea băncilor sale de către Banca Centrală Europeană însă are nevoie de un angajament din partea statelor din zona euro cu privire la o dată fermă la care Bulgaria va intra în ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.).

Germanii de la Kromberg & Schubert, cu aproape 10.000 de angajați în România, au deschis o fabrică în Serbia, investiție de aproape 30 milioane euro. La începutul anului, compania a lansat o campanie de recrutări pe piața locală CITEȘTE ȘI Germanii de la Kromberg & Schubert, cu aproape 10.000 de angajați în România, au deschis o fabrică în Serbia, investiție de aproape 30 milioane euro. La începutul anului, compania a lansat o campanie de recrutări pe piața locală

"Uniunea bancară și anticamera zonei euro ar trebui să se întâmple în aceeași zi", a spus Boiko Borisov la summitul european de la Bruxelles.

Bulgaria vrea să depună cererea de aderare la zona euro în momentul în care deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Însă, unele state din zona euro, îngrijorate de faptul că Produsul Intern Brut per capita în Bulgaria este la jumătate față de media din UE precum și de impactul corupției asupra băncilor bulgare, nu doresc ca Sofia să adere la zona euro prea curând.

Bulgaria, cea mai săracă țară membră a Uniunii Europene, îndeplinește toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-2. Moneda națională, leva, este deja legată de euro, datoria publică este sub media din zona euro și sub limita de 60% din PIB cerută de UE, iar țara înregistrează un surplus bugetar.

La începutul acestei luni, ministrul de Finanțe, Vladislav Goranov, estima că Bulgaria va putea să adere la uniunea bancară și ERM-2 în decurs de un an.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
euro