Grupul Banca Transilvania, profit în creștere cu 36%

Grupul Banca Transilvania, profit în creștere cu 36%
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 20 aug 2024

Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a crescut cu 35,7% în primul semestru din acest an față de aceeași perioadă din 2023, la 2,15 miliarde de lei. Profitul băncii a înregistrat o creștere de aproape 43%.

Veniturile operaționale ale grupului BT au crescut cu 24,5% la 4,6 miliarde de lei, din care cele ale băncii reprezintă 4 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
BNR avertizează cu privire la deficitul bugetar mare, creșterea salariilor la stat și impactul noii legi a pensiilor. Risc pentru curs CITEȘTE ȘI BNR avertizează cu privire la deficitul bugetar mare, creșterea salariilor la stat și impactul noii legi a pensiilor. Risc pentru curs
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Venitul net din dobânzi al băncii a crescut cu 31,3% mai mare față de primul semestru din 2023, la 2,67 miliarde de lei.
Venitul net din taxe și comisioane a crescut cu 15,4% față de aceeași perioadă a anului anterior, la 610 milioane de lei pe fondul creșterii activității BT.

Venitul net din tranzacționare a atins 372 milioane lei la nivel individual cu 31,4% mai mult decât s-a înregistrat în prima jumătate a anului 2023.

Mastercard ar urma să își reducă personalul la nivel global CITEȘTE ȘI Mastercard ar urma să își reducă personalul la nivel global

În total, profitul băncii a crescut cu 42,6%, la 1,81 miliarde de lei.

Atât grupul cât și banca au înregistrat cheltuielile operaționale în creștere cu 26,6%, respectiv 28,8% față de semestrul I 2023. Cea mai consistentă creștere (+48,8% la nivel de bancă) a fost înregistrată în cazul categoriei ”alte cheltuieli operaționale”, categorie ce cuprinde inclusiv cheltuiala cu taxa pe cifra de afaceri ce în primele șase luni ale anului a atins nivelul de 132 milioane lei.

Cheltuielile cu personalul au crescut cu 17,4% pentru bancă, respectiv 19,1% pentru grup, acestea fiind determinate inclusiv de majorarea valorii tichetelor de masă acordate salariaților, de ajustarea salariilor fixe pe fondul unei inflații crescute precum și aextinderii bazei de angajati, numărul acestora crescând an/an cu 7,3% la nivelul grupului și cu 5,2% la nivelul băncii, arată banca în raport.

Eficiența operațională a băncii a atins nivelul de 45%, indicator calculat cu un impact anualizat al contribuției la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare și la Fondul de Rezoluție.

Israelienii de la Econergy, care au lansat cel mai mare parc solar din România, pregătesc acum o centrală electrică fotovoltaică CITEȘTE ȘI Israelienii de la Econergy, care au lansat cel mai mare parc solar din România, pregătesc acum o centrală electrică fotovoltaică

Activele grupului au crescut până la 177,9 miliarde lei (+5,2% față de 31 decembrie 2023 și +16,2% față de 30 iunie 2023), iar creditele au ajuns la 78,8 miliarde lei (+4,3% față de 31 decembrie 2023). Creditele au crescut cu 13,4% față de iunie 2023.

Soldul provizioanelor a ajuns la 4,5 miliarde lei, la nivel individual, cu o creștere de 4% față de 31 decembrie 2023, menținându-se ca și creștere în limitele evoluției creditelor.

Rata creditelor neperformante BT, conform indicatorului EBA, este de 2,10% la 30 iunie 2024. Cheltuielile nete cu ajustările de depreciere, pierderile așteptate pentru active și provizioane pentru alte riscuri și angajamente de creditare la nivel consolidat au crescut până la 55 milioane lei cu 15,6% mai mult decât în primul semestru al anului anterior, dar în continuare generând un cost al riscului de sub 1% (0,13%).

Solvabilitatea Băncii Transilvania la 30 iunie 2024 este de 27,84% cu profit inclus.

JPMorgan Chase a cerut, ”constrânsă”, oprirea procesului său din New York împotriva băncii ruse VTB CITEȘTE ȘI JPMorgan Chase a cerut, ”constrânsă”, oprirea procesului său din New York împotriva băncii ruse VTB

Grupul BT a cumpărat OTP Bank în februarie, bancă ce urmează a fi absorbită într-o fuziune. În luna mai a ajuns la un acord pentru achiziția BRD Pensii.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
profit banca transilvania
rezultate banca transilvania
impozit banca transilvania
anaf
fisc
proces anaf banca transilvania
impozit pe profit
volksbank