Dobânzile la care se împrumută Guvernul au coborât în februarie la cel mai redus nivel începând din 2016, direcție alimentată în mare măsură de reducerea ratei-cheie de către BNR în ultimul an, culminând cu tăierea ratei la un minim istoric, de 1,25%, în ianuarie. O mișcare a dobânzilor pe piața globală a fost accelerată pe plan intern de măsurile luate recent de BNR pentru sterilizarea de lichiditate din sistemul bancar, cu scopul protejării cursului de schimb, iar costurile de împrumut ale statului au revenit pe creștere, deși se află, încă, la niveluri similare cu finalul anului 2016, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Dobânda statului român la 10 ani (3,33%) este cu aproape un punct procentual peste costul Ungariei (2,49%) și cu circa două puncte procentuale peste Polonia (1,37%). În timp ce dobânda de politică monetară este în România la 1,25%, în Ungaria rata este de 0,6%, iar în Polonia la 0,1%.
De ce este important: Guvernul plătește anual dobânzi la datoria publică, astfel că, dacă se împrumută la dobândă mai mare, povara pe finanțele publice este în anii următori mai mare, iar bani care puteau fi folosiți în alte scopuri trebuie alocați pentru achitarea dobânzilor.

Este, de asemenea, important: Față de băncile centrale din Ungaria și Polonia, BNR are limitări în ce privește reducerea în continuare a dobânzii de politică monetară, din cauza deficitului important al României în comerțul cu bunuri, ceea ce pune presiune pe curs. Dacă BNR vrea să țină cursul la un nivel rezonabil, nu poate duce dobânzile prea jos, întrucât ar reduce atractivitatea datoriei României și ar determina investitori să își retragă plasamente de pe piața românească, proces în care ar vinde lei pentru euro și ar pune, astfel, presiune pe curs.

Piața internă de titluri de stat asigură, de obicei, cea mai mare parte a finanțărilor de care statul are nevoie pentru acoperirea deficitului bugetar și pentru rostogolirea datoriei mai vechi ajunse la scadență (totalul acestora reprezintă necesarul brut de finanțare), astfel că dobânzile de pe piața internă sunt importante pentru costurile datoriei publice.
BNR - tăieri de dobândă și retragere de lichiditate

"Pe data de 17 februarie BNR a surprins piața financiară anunțând o licitație de atragere de depozite la rata fixă, respectiv la rata-cheie, fără limită de sumă. Banca Centrală a sterilizat 4,53 miliarde lei, înăsprind condițiile monetare. Astfel, BNR a reafirmat indirect importanța pe care cursul de schimb îl are în funcția sa de reacție. Astfel, viitoare reduceri a ratei-cheie devin puțin probabile.
Fereastra de oportunitate pentru relaxarea politicii monetare s-au redus semnificativ. Totuși, în funcție de dinamica pieței valutare, o posibilă stimulare a economiei se poate realiza prin intermediul managementului lichidității, existând spațiu de convergență în ceea ce privește ratele reale de dobândă comparativ cu țările din regiune. Dacă Banca Centrală ar fi mai flexibilă în ceea ce privește cursul de schimb, ar mai dispune de spațiu de manevră în ceea ceprivește reducerea ratelor de dobândă către nivelurile vecinilor din Europa Centrală și de Est.

Purtătorul de cuvânt al BNR a declarat pentru Bloomberg că Banca Centrală “a decis să atragă depozite având în vedere excesul semnificativ de lichiditatea din piață, pentru a conserva stabilitatea segmentului principal al pieței financiare.” Cel mai probabil, prin segment principal al pieței financiare BNR se referă la piața valutară. Astfel, este de așteptat ca deciziile viitoare de management al lichidității interbancare să fie adoptate în funcție de presiunile de depreciere a cursului de schimb al monedei naționale", potrivit unei note de cercetare a economiștilor BCR.

Unii analiști estimau că banca centrală poate relaxa în continuare politica monetară printr-o lichiditate în exces în piață, care duce la scăderea dobânzilor la care băncile se împrumută între ele și, mai departe, înseamnă dobânzi mai mici plătite de stat, consumatori și firme. Însă această politică are limitări venite dinspre cursul de schimb, unde invită la poziții scurte pe leu sau achiziția de valută. O depreciere a leului ar însemna noi presiuni pe rata inflației, având în vedere că România are un deficit important în comerțul cu bunuri, în timp ce unele facturi sunt stabilite în euro.
Acțiunea recentă a BNR indică limitările pe care banca centrală le are în ce privește reducerea dobânzii, într-o perioadă în care economia are nevoie de stimuli pentru a-și reveni în contextul impactului pandemiei de coronavirus.
România - evoluție randamente pe maturități
România - obligațiuni 10 ani
(obligațiunile pe 10 ani sunt considerate referință pentru costurile de împrumut ale unui stat)