Creditul acordat de bănci în primele 9 luni ale lui 2019 comparativ cu anul trecut arată o încetinire ca dinamică. Împrumuturile pentru populație merg mai prost decât anul trecut, care a fost cel mai bun de după criză. Creditarea companiilor este în revenire și are cele mai bune trei trimestre consecutive de după 2012, mai ales pe seama creșterii împrumuturilor în valută.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Limitarea gradului de îndatorare pentru populație și OUG 114 par principalele evenimente legislative care au afectat piața bancară în acest an. Dacă taxa pe activele bancare a fost modificată la un nivel care are un impact mai mic asupra băncilor, limitarea ratelor maxime pe care le pot lua debitorii în funcție de venituri a rămas așa cum a fost stabilită de Banca Națională a României și efectele par să se vadă în special pe creditele de consum.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creditul acordat populației a crescut cu 7,4% în septembrie 2019 față de anul anterior, un plus de aproape 9,7 miliarde de lei la 141 de miliarde de lei, arată datele publicate de BNR și analizate de Profit.ro. Dinamica este mai redusă decât cea de anul trecut, când rata de creștere era de 9-10% și volumul sporea cu peste 11 miliarde de lei. Totuși, dinamica din perioada iulie-septembrie e mai bună decât cea de la începutul anului, cu o creștere a volumului total de 1,2-1,4 miliarde de lei, comparabilă cu lunile bune de acum un an.
În septembrie, comparativ cu 31 decembrie, vedem o încetinire în 2019 a dinamicii la 6%, de la 7,8% anul trecut. Totodată, volumul de creștere e cu circa 1,5 miliarde de lei mai mic.
Cel mai mult a scăzut ritmul pe creditul în lei, care a ajuns la sub 11%, față de 16% în primele 9 luni de anul trecut. Totodată, volumul a crescut cu 2,5 miliarde de lei mai puțin față de 2018 și are cea mai mică creștere la 9 luni de după 2015.
În termeni anuali, creditul în lei pentru populație a avansat cu 14% (un plus de 13 miliarde de lei, la un volum total de 105,8 miliarde de lei), considerabil sub rata de creștere de peste 20% din anii anteriori, când avansul era de 15-16 miliarde de lei.
Evoluția creditului în lei este cea mai importantă în analiza tendinței creditării, în condițiile în care băncile nu mai acordă aproape deloc credite în valută populației.
Consumul a încetinit cel mai mult în dinamică în acest interval, la 4,4%, (față de 7,3% în ianuarie – septembrie 2018), iar volumul a avansat cu circa 1,4 miliarde de lei sub creșterea de anul trecut.
În termeni anuali, creditul de consum a crescut cu 4,4% în septembrie la un sold total de 60,3 miliarde de lei, cu circa 2,5 miliarde de lei mai mult față de anul trecut. Scăderea de viteză e vizibilă pe componenta în lei, care avea un ritm anual de 9% în septembrie, un plus de 4 miliarde de lei față de septembrie 2018, cel mai scăzut avans din ultimii doi ani și jumătate.
Creditul pentru locuințe stă ceva mai bine, cu o rată de creștere de aproape 10% în termeni anuali (+7 miliarde de lei la 78,6 miliarde de lei). Luna septembrie a fost cea mai bună din ultimii doi ani, cu un avans față de august de 815 milioane de lei a soldului.
Pe de altă parte, dacă luăm în calcul perioada ianuarie – septembrie, vedem o dinamică în scădere la 7,3%, de la 8,3% în perioada corespondentă din 2018. Creșterea de volum de 5,1 miliarde de lei din acest interval este cea mai mică de după 2016, dar diferența nu este foarte mare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Una dintre cele mai mari tranzacții din acest an: Unicredit își mută divizia de servicii, cu circa 1.200 de angajați, din parcul de afaceri al lui Liviu Tudor în campusul lui Ioannis PapalekasComponenta în lei a împrumuturilor pentru locuințe arată o dinamică ceva mai slabă la 9 luni, cu un avans de 13% (față de aproape 19% în 2018), și un volum în creștere cu 6,3 miliarde de lei, cu aproape 1 miliard de lei sub avansul din 2018.
Împrumuturile în valută din dreptul populației continuă să scadă cu un ritm anual de circa 10% și au coborât la 7,4 miliarde de euro, cu circa 840 de milioane de euro față de septembrie 2018. Scăderea vine din rambursări, în timp ce în anii trecuți au contribuit și conversiile la scăderea soldului.
Creditarea firmelor vine aproape de creșterea economică
Împrumuturile pentru firme reprezintă singura categorie care avansează în dinamică, dar abia recuperează spre ritmul de creștere nominală a produsului intern brut.
În termeni anuali, creditul acordat societăților nefinanciare a crescut cu aproape 7% la 117,3 miliarde de lei, cu 7,5 miliarde de lei peste nivelul din septembrie 2018. Și față de august 2019 vedem o creștere consistentă a soldului, de circa 1% sau 1,1 miliarde de lei, a treia cea mai bună lună din acest an.
În primele 9 luni din 2019, creditul pentru firme a crescut cu 6%, o creștere de dinamică față de avansul de 5,4% din aceeași perioadă a anului trecut. Avansul de sold a fost de peste 6,6 miliarde de lei, cu un miliard de lei mai bun decât cel de anul trecut. De altfel, acestea sunt cele mai bune evoluții în creditarea companiilor la 9 luni de după 2011!
Companiile s-au orientat spre împrumuturile în valută, un posibil răspuns la creșterile de dobânzi pe lei în ultimii doi ani, în timp ce costul creditelor în euro a rămas la minime istorice și s-ar putea să mai scadă, ca urmare a politicii monetare ultra-relaxate la nivelul zonei euro.
Dinamica anuală a creditului în lei era de doar 3,6% în septembrie – un avans de 2,3 miliarde de lei la 67,9 miliarde de lei. Pe primele 9 luni, creșterea componentei în lei era de 2,35, față de 5% în 2018 și 5,8% în 2017. În comparație, creditul în valută creștea cu aproape 10% față de septembrie 2018, un avans de circa 925 de milioane de euro la un sold total de 10,4 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un producător de la Hollywood investește în apartamente româneștiLa nouă luni, creditul în valută pentru firme creștea cu 8,2%, viteză aproape dublă față de cea din ianuarie-septembrie 2018. Soldul a crescut cu peste 785 de milioane de euro, comparativ cu 411 milioane de euro în 2018.