Banca Internațională de Investiții (BII), una dintre cele două bănci legate de Rusia la care România a fost acționar până recent, nu a plătit în octombrie 340 milioane de lei, în contul unei emisiuni de obligațiuni ajunsă la scadență, au declarat, pentru Profit.ro surse apropiate situației. BII are de plată și astăzi (19 octombrie) alte 200 de milioane de lei, pentru o altă emisiune de obligațiuni pe piața românească, sumă pe care nu o va putea onora la acest moment, având în vedere că instituția de credit se află, încă din aprilie, sub sancțiuni impuse de SUA ca urmare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Fondurile de pensii, principalii investitori români care au de recuperat bani, încearcă să obțină, cu sprijinul MAE, Ministerului Finanțelor și ASF, o derogare din partea SUA, care ar permite băncii rusești să plătească folosind active pe care le are blocate în sistemul finaniar din statele UE.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Printre principalii investitori în obligațiunile BII sunt fondurile de pensii Pilon II. Investițiile au fost făcute înainte de declanșarea războiului, perioadă în care BII s-a împrumutat semnificativ de pe piețele europene și în euro, forinți sau coroane cehești.
Potrivit informațiilor Profit.ro, un grup de lucru, format din reprezentanți ai administratorilor fondurilor de pensii, Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Externe și ASF, lucrează de mai multe luni pentru a obține o derogare din partea Trezoreriei SUA, care să facă posibile aceste plăți. Derogarea ar viza mai multe operațiuni (cum ar fi transferuri, schimb valutar pentru plata în lei) necesare pentru ca BII să își poată onora obligațiile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fondurile de pensii au contractat inclusiv o importantă casă de avocatură din SUA, Allen&Overy, pentru a putea aborda mai bine comunicarea cu Trezoreria SUA în vederea obținerii derogării.
BII este sub sancțiuni SUA, dar a primit în iunie o derogare de o lună pentru unele plăți
Statele Unite au impus în aprilie sancțiuni BII, însă banca a primit o derogare în iunie pentru a putea face unele plăți pentru obligațiuni în coroane cehești.
CITEȘTE ȘI OTP Bank a primit două oferte pentru vânzarea afacerilor din România. Banca Transilvania ar fi favorităPotrivit site-ului BII, banca intenționează să-și onoreze obligațiile către deținătorii de obligațiuni și alți creditori, dar va avea nevoie din nou de derogare din partea Trezoreriei SUA, de serviciile unui agent de plăți, dar și de deblocarea activelor și fondurilor înghețate în sistemul bancar european.
BII informează, într-un comunicat de la finalul septembrie, că încearcă să găsească un agent pentru plăți și că nu are acces la toate activele din UE, din cauza sancțiunilor impuse de SUA. Pentru deblocarea acestor fonduri ar fi necesară o nouă derogare din partea Trezoreriei SUA (OFAC - Office of Foreign Assets Control).
Trezoreria SUA a acordat și în iunie o derogare de o lună, dar care a acoperit doar unele plăți de dobânzi pentru obligațiuni emise în coroane cehești.
Cererea pentru derogare a investitorilor români vizează plata integrală a sumelor în contul obligațiunilor ajunse la maturitate.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile au scumpit neașteptat creditele ipotecare la finalul verii. Noi scăderi de dobândă la depozitele în leiÎn prezent, BII mai are de răscumpărat trei emisiuni de obligațiuni în lei, două scadente în octombrie anul acesta, iar una în ianuarie 2025
- emisiune de 340 milioane lei scadentă în 7 octombrie 2023 (termen depășit deja)
- emisiune de 200 milioane lei scadentă la 19 octombrie 2023 (termen astăzi)
- emisiune de 105 milioane lei scadentă la 27 ianuarie 2025