OTP Bank a primit două oferte pentru vânzarea afacerilor din România. Banca Transilvania ar fi favorită

OTP Bank a primit două oferte pentru vânzarea afacerilor din România. Banca Transilvania ar fi favorită
scris 17 oct 2023

OTP Bank a primit oferte de la Banca Transilvania și Raiffeisen Bank pentru vânzarea băncii din România, aflată pe locul 10 după active. Surse din piață au declarat pentru Profit.ro că Banca Transilvania ar fi favorită să câștige. Pe de altă parte, OTP ar vrea mai mulți bani decât sunt dispuse cele două bănci concurente să ofere.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Grupul ungar a primit două oferte angajante de la Banca Transilvania (liderul pieței din România) și Raiffeisen Bank (locul 5 după active) pentru vânzarea afacerilor din România. EximBank și UniCredit au mai fost și ele în discuții, dar s-au retras pe parcursul negocierilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Banca Transilvania ar fi favorită să câștige cursa, arată mai multe surse din piață pentru Profit.ro. Anunțarea tranzacției a fost întârziată de interesul Raiffeisen Bank, arată sursele citate.

EXCLUSIV Mișa, DGAMC: Din controalele în sectorul bancar am mai atras în plus peste 400 milioane lei. Vrem să începem controale la alte două bănci, dar ne confruntăm cu o criză majoră de personal CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mișa, DGAMC: Din controalele în sectorul bancar am mai atras în plus peste 400 milioane lei. Vrem să începem controale la alte două bănci, dar ne confruntăm cu o criză majoră de personal

Totodată, OTP ar vrea un preț cel puțin egal cu fondurile proprii de 2,1 miliarde de lei, dar cumpărătorii sunt dispuși să ofere 70-80% din această sumă.

OTP Bank România avea active de circa 20 de miliarde de lei la jumătatea anului și ocupa locul 10 în piață.

Acționarul ungar a ales să plece din România după ce i s-a dat de înțeles că nu poate să se extindă prin achiziții, arată surse din piață. OTP România a cumpărat Millennium Bank în 2014 și a încercat să ia și Banca Românească în 2018, dar tranzacția a fost respinsă de BNR, o premieră.

OTP România a încercat apoi să crească organic, cu țintă de cotă de piață de 5% până în 2024, dar s-a oprit la sub 3% din active, respectiv circa 4% din credite.

EXCLUSIV Consiliul Concurenței, din nou în control inopinat la bănci. Inspectorii au căutat probe de cartel legate de Biroul de Credit, în telefoane, computere, e-mailuri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Consiliul Concurenței, din nou în control inopinat la bănci. Inspectorii au căutat probe de cartel legate de Biroul de Credit, în telefoane, computere, e-mailuri

Banca Transilvania a ajuns pe primul loc în piață și cu ajutorul achizițiilor. Grupul, cu capital majoritar românesc, a cumpărat și a fuzionat apoi cu Volksbank (2015) și Bancpost (2018), bănci de top 10 la momentul tranzacțiilor. De asemenea, a mai cumpărat și Idea Bank în 2022, care rămâne însă separată. La jumătatea anului avea active de 153 de miliarde de lei.

Raiffeisen Bank nu a fost implicată în achiziții majore recente în România. În 2001 a cumpărat Banca Agricolă și în 2013 a preluat divizia de credite retail a CitiBank România. Raiffeisen România avea active de 66,8 miliarde de lei la jumătatea anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
achizitie otp bank