Activele românești au avut cea mai proastă performanță din regiunea Europei Centrale și de Est pentru a doua săptămână la rând. Leul s-a depreciat la un nou minim istoric și dobânzile la titlurile de stat au crescut ca urmare a măsurilor fiscale neconvenționale luate de Guvern, printre care și o taxă pe active bancare de 1,2%, inclusiv pentru titlurile de stat, notează Erste Bank.
Leul face notă discordantă cu monedele din regiune. Forintul maghiar s-a apreciat la cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de an, coroana cehească e la cea mai bună valoare față de euro din ultimele patru luni, în timp ce zlotul polonez s-a apreciat ușor. Leul e la minim istoric, trecând de pragul de 4,7 unități/euro.
Acest lucru face ca activele în lei să fie cele mai slabe performere din regiune pentru a doua săptămână consecutiv, notează Erste Bank.
Și piața de titluri de stat are probleme, după o creștere a randamentelor pe toate scadențele – la titlurile pe 10 ani dobânzile au crescut cu 40 de puncte de bază într-o săptămână.
CITEȘTE ȘI Rusia lansează ''proceduri administrative'' împotriva Facebook și TwitterAnaliștii grupului financiar austriac văd evoluția ca fiind cauzată de măsurile guvernamentale „neconvenționale”. Guvernul PSD/ALDE a introdus taxe calculate la cifra de afaceri pentru companiile din energie și telecom, precum și o taxă pe active în sistemul bancar (inclusiv pe împrumuturile acordate statului), calculată în funcție de nivelul ROBOR, și care ar avea o cotă de 0,3% pe trimestru (1,2%) la valorile actuale ale dobânzilor interbancare.
„Obligațiunile românești s-au confruntat cu o nouă creștere a randamentelor, deoarece instituțiile financiare locale vor fi penalizate pentru orice active deținute în bilanțul lor cu o taxă de 120pb (dacă nu se schimbă ceva). Aceasta reduce apetitul instituțiilor financiare locale pentru a achiziționa orice titluri de stat dacă nu are loc o schimbare substanțială a prețurilor. De asemenea, leul s-a depreciat, ceea ce a făcut activele românești cele mai slabe performanțe din ECE pentru a doua săptămână în rând”, notează Erste.
Ministerul Finanțelor a avut mai multe licitații de titluri de stat eșuate sau slabe în ultimele săptămâni. O licitație de certificate de trezorerie pe un an s-a încheiat fără ca statul să ia niciun leu din cele 400 de milioane de lei căutate, în condițiile în care investitorii au cerut dobânzi prea ridicate față de cât a fost dispus guvernul să plătească.
Bancherii susțin că taxa pe active bancare este prea ridicată și nu poate fi susținută de sistemul bancar, în condițiile în care depășește de trei ori media profiturilor din ultimii 10 ani.