Banca Națională a României a atras 4,3 miliarde de lei de la 20 de bănci printr-o operațiune depo la dobânda de politică monetară. Suma este în scădere față de săptămâna trecută, când băncile au plasat la BNR 12,9 miliarde de lei, ceea ce indică mai multă prudență în piață și o lichiditate mai restrânsă înainte de noua perioadă de constituire a rezervelor minime obligatorii, arată analiștii.
Ratele dobânzilor interbancare la depozitele plasate pe termen scurt – overnight și tommorow next – au crescut cu 2-3 puncte de bază la 1,77% față de vineri, în timp ce ratele la o săptămână au avansat cu 16 puncte de bază la 2,79%. Și rata ROBOR la 3 luni a crescut cu 6 puncte la 2,97%.
„Lichiditatea în exces ar putea să scadă în această săptămână ca urmare a mai multor termene limită pentru plățile la bugetul de stat și ca urmare a plăților sezoniere mai ridicate din prima lună a anului”, notează economiștii Unicredit Bank într-o notă de analiză.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noua perioadă de constituire a rezervelor minime obligatorii începe pe 24 ianuarie, astfel că sunt așteptate noi creșteri ale ratelor de dobândă, așa cum se întâmplă de obicei în această perioadă.
Dobânzile interbancare au scăzut în ultimele două luni ca urmare a trecerii sistemului bancar pe excedent de lichiditate, urmare a cheltuielilor mai mari făcute de stat în decembrie și ianuarie, astfel că BNR a trecut la operațiuni de restrângere a lichidității din piață, pentru a atenua presiunea pe cursul de schimb, după ce mare parte din anul trecut a injectat lichiditate prin operațiuni repo.
Leul a continuat, totuși, să se deprecieze, în contrast cu monedele din regiune, și a atins un nou minim istoric, depășind pragul de 4,7 unități/euro.
„Nu există încă un plafon dur din partea BNR, care pare să se concentreze pe netezirea ritmului de depreciere. În condițiile în care noua perioadă de constituire a rezervelor e pe cale să înceapă, nivelul mai ridicat al carry (trade-ului) va ajuta probabil la acest lucru”, notează analiștii ING Bank.