Decretul lui Putin care interzice vânzarea băncilor complică eforturile OTP de a ieși de pe piața rusească

Decretul lui Putin care interzice vânzarea băncilor complică eforturile OTP de a ieși de pe piața rusească
scris 12 aug 2022

Grupul bancar ungar OTP Bank a primit dovezi serioase de interes pentru subsidiara sa rusească din partea unor potențiali ofertanți, dar un decret prezidențial care interzice vânzarea subsidiarelor băncilor occidentale ar putea complica o eventuală tranzacție, a declarat directorul general adjunct Laszlo Bencsik, informează Reuters.

În luna aprilie a acestui an, directorul general de la OTP, Sandor Csanyi, a spus că grupul ungar ar putea ieși de pe piața rusească dacă va apărea o ofertă avantajoasă, adăugând că prezența pe acea piață a devenit o problemă din punct de vedere moral. Ulterior, Csanyi a dezvăluit că OTP este presat de guvernul din Ucraina, unde grupul ungar este de asemenea prezent, să își vândă afacerile din Rusia, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Analiștii cred că am atins vârful de inflație. Dobânzile urmează să mai crească puțin. Remarcat tonul de ”turturea” al lui Isărescu CITEȘTE ȘI Analiștii cred că am atins vârful de inflație. Dobânzile urmează să mai crească puțin. Remarcat tonul de ”turturea” al lui Isărescu
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un decret prezidențial, semnat de președintele Rusiei, Vladimir Putin și publicat vinerea trecută, interzice investitorilor din țările pe care Moscova le cataloghează drept "neprietenoase'', printre care se regăsesc și țările membre UE, să își vândă participațiile pe care le dețin la anumite proiecte energetice și la băncile rusești până la finele anului.

Decretul prevede totuși excepții în anumite cazuri.

"Decretul prezidențial care interzice vânzarea băncilor străine care a fost publicat în Rusia creează o situație specială, dar continuăm să studiem opțiunile disponibile și printre acestea se numără și posibilitatea vânzării băncii rusești", a spus joi directorul general adjunct Laszlo Bencsik. Acesta a adăugat că operațiunile OTP din Rusia sunt profitabile, ceea ce înseamnă că banca "este într-o situație în care ne adaptăm la circumstanțe".

Anterior, OTP a informat că profitul consolidat semestrial al grupului, după impozitare, a fost de 42,7 miliarde de forinți (108,2 milioane euro), în scădere cu 80% fata de anul precedent. Au fost înregistrate ajustări după impozitare în valoare de 208 miliarde de forinți (527,03 milioane euro), în principal legate de Rusia și de măsurile adoptate de Guvernul ungar.

Potrivit OTP, activele din Ucraina și Rusia reprezintă împreună 8% din activele consolidate ale grupului.

În România, OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 14 milioane lei în primul semestru din 2022, un rezultat determinat în principal de creșterea costului total al riscului. OTP Bank România ocupă locul 9, după active, în clasamentul jucătorilor bancari din România, potrivit ultimelor date BNR.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp
rusia