Dobânda datorată de debitori precum și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată, ca urmare a situației economice provocate de pandemia de coronavirus, nu se vor capitaliza la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților.
De ce este important: Debitorii au putut solicita anul acesta amânarea ratelor până la finele anului, în baza moratoriului reglementat prin Ordonanța de Urgență 37/2020. Peste 60% din cererile soluționate au fost în baza ordonanței, în timp ce restul de 40% au fost în urma măsurilor adoptate individual de bănci, potrivit Asociației Române a Băncilor.
Noua măsură este prevăzută într-un amendament inițiat de sentorul PSD Daniel Zamfir, iar liderul grupului deputaților PSD, Alfred Simonis, a susținut că reglementarea are ca scop prevenirea situației în care persoanele care au luat credite să plătescă, după încetarea periodei de suspendare a ratelor, dobândă la dobândă.
Amendamentul lui Zamfir a fost adăugat în dezbaterea proiectului de lege pentru adoptarea OUG 168/2020, care n-are nicio legătură cu ratele, ci cu termenele pentru actele constitutive ale fundațiilor și asociațiilor. Mai mult, Senatul a adoptat OUG 168/2020 fără nicio modificare și nicio referire la facilități pentru plata creditelor.
Dar în Camera Deputaților a fost introdusă în proiect și modificarea OUG 37/2020, care deja a fost adoptată de Parlament în aprilie printr-o lege care a fost declarată ulterior neconstituțională de către Curtea Constituțională tocmai pentru încălcarea principiului bicameralismului, adică pentru că în forma adoptată de Cameră existau prevederi nedezbătute la Senat. Între prevederile adoptate atunci de Parlament și care n-au mai intrat în vigoare se găsește și una referitoare la faptul că dobânzile la creditele amânate la plată nu se capitalizează.
Potrivit PSD, măsura vizează în principal creditele de consum, care reprezintă 80% din creditele acordate în piață.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de șeful statului.
CITEȘTE ȘI După Erste, și ING scade prognoza de creștere pentru 2021, efect al evoluției dezamăgitoare a economiei românești din trimestrul 3Măsura vine după ce, recent, actualii guvernanți promit, într-un program de guvernare 2021-2024 redactat pentru campania electorală parlamentară, să prelungescă amânarea ratelor bancare până la 1 iulie 2021.
Clienții persoane fizice au depus, până la 15 iunie, peste 334.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare, ceea ce reprezintă o pondere de aproximativ 22% din creditele în derulare acordate populației. Clienții persoane juridice au depus un număr de aproape 28.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare, aferente unui ponderi de aproximativ 28% din portofoliul total de credite acordate acestei categorii.