România are 58 de companii prezente în Top-ul celor mai mari 500 de jucători din Europa Centrală și de Est, realizat de Coface, cu trei mai puține față de ediția anterioară.
România a rămas, în funcție de numărul de companii, pe locul patru în regiune, la distanță semnificativă față de ocupantele primelor două poziții: Polonia (163 de companii) și Republica Cehă (78 de companii). Podiumul este completat de Ungaria, cu 73 de companii aflate în Top 500.
Cifra de afaceri a celor mai mari companii românești a crescut cu 7,6% de la ediția anterioară, dar profitul net s-a redus cu 19% față de anul precedent.
CITEȘTE ȘI Johan Gabriels, Ebury: Deprecierea leului și volatilitatea au crescut interesul pentru acoperirea riscului valutar. Recuperarea în urma pandemiei va fi digitală. România are o deschidere pentru digitalizare peste piețele din vestul EuropeiAutomobile Dacia SA este cea mai mare companie din România prezentă în Top, situată pe locul 15, în coborâre cu 2 poziții față de ediția trecută. Următoarea companie românească este OMW Petrom, aflată pe locul 26 în regiune, în urcare cu o poziție.
Doar o companie din România, Continental Automotive Systems SRL, a intrat, anul acesta, pentru prima dată în Top 500 companii din regiune. Divizia din Sibiu a Continental a debutat pe poziția 257. Grupul Continental era deja prezent în Top cu o divizie românească, Continental Automotive Products SRL (Timișoara).
Sectoarele principale în care activează cele mai multe întreprinderi românești prezente în Coface Top 500 CEE sunt produsele minerale, produsele chimice, petrol, plastic și farmaceutice, auto și transporturi,