Nextebank, una dintre băncile locale mici, se așteaptă ca din luna mai să poată vinde credite și carduri prin intermediul rețelei naționale a Poștei Române, mai mare decât toată rețeaua bancară locală.
Poșta Română și Nextebank au semnat un acord la sfârșitul lunii octombrie pentru intermedierea de produse financiare prin intermediul rețelei de retail a companiei de stat, care are 5.500 de subunități la nivel național, față de sub 5.200 cât au toate băncile locale.
Funcționarii Poștei vor acționa ca intermediari între Nextebank și clienții care vor credite și carduri sau care vor să constituie depozite.
Proiectul se află în faza finală a obținerii aprobării de la Banca Națională a României și Nextebank se așteaptă ca acesta să devină operațional din luna mai, potrivit unui comunicat la Bursa de Valori București.
Nextebank, societate deținută de fondul de investiții Axxes Capital, și-a anunțat intenția de a subscrie la majorarea de capital a Băncii Carpatica, unde omul de afaceri Ilie Carabulea este principalul acționar. Ulterior, Nexte vrea să fuzioneze prin absorbția de către Carpatica.
Nextebank, fostă MKB Romexterra, avea active de 1,2 miliarde de lei la finele anului trecut, în creștere de la 990 de milioane de euro în luna mai 2014, ceea ce plasează banca în afara top topului celor mai mari 20 de bănci locale după cota de piață. Carpatica avea active de 3,1 miliarde de lei la sfârșitul lui 2015.
Banca avea fonduri proprii de 185 de milioane de lei la finele anului trecut, în scădere de la 222,5 milioane de lei în mai 2014. În acest interval, solvabilitatea a scăzut de la 60% la 31%, dar se află cu mult peste pragul recomandat de BNR de 10%.
CITEȘTE ȘI Solvabilitatea Băncii Carpatica a scăzut la 7%, sub pragul minim legalLa sfârșitul lui 2015, banca deținea un portofoliu de credite brut de 628 de milioane de lei, față de 550 de milioane de lei în mai 2014.
Poșta Română este deținută în proporție de 75% de statul român, restul acțiunilor fiind deținute de Fondul Proprietatea.
Potrivit unui proiect de ordonanță al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor pentru Directivei 17/2014 privind contractele de credit garantate, intermediarii de credite vor trebui să fie pregătiți profesional pentru a vinde credite garantate.