Creditarea scade pentru prima oară de la lockdown-ul COVID 19

Creditarea scade pentru prima oară de la lockdown-ul COVID 19
scris 24 nov 2022

Creditul neguvernamental a scăzut în octombrie, prima lună în care soldul scade de după mai 2020, când economia era în lockdown în faza inițială a pandemiei COVID 19. Evoluția vine pe seama scăderii soldului de împrumuturi în lei, în condițiile în care finanțarea în monedă națională s-a scumpit accelerat în ultimele luni. Depozitele rezidenților au scăzut și ele în octombrie.

Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.

Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare și Philip Morris România, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Soldul creditului privat a scăzut cu 0,3% sau 1,2 miliarde de lei în octombrie la aproape 3,64 miliarde de lei. Deși scăderea este una minoră ca amplitudine, ea marchează întreruperea unei serii de 27 de luni consecutive de creștere. Mai mult, în contextul unei inflații ridicate, de 1,3% în octombrie față de septembrie și de 15,3% pe an, reducerea soldului este cu atât mai importantă.

Urmărește-ne și pe Google News

Și dinamica anuală a creditului s-a redus de la 16% în septembrie la 14,7% în octombrie, coborând sub inflație.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Creditarea scade pentru prima oară de la lockdown-ul COVID 19

Dacă evoluția din octombrie va fi confirmată și în lunile următoare, ea va reprezenta un nou semnal de încetinire a economiei pe final de an.

GRAFICE BNR: Creșterea deficitului de cont curent, care a atins un nivel record în T3, este “deosebit de îngrijorătoare”. Banca centrală se așteaptă și la frânarea dinamicii salariilor CITEȘTE ȘI GRAFICE BNR: Creșterea deficitului de cont curent, care a atins un nivel record în T3, este “deosebit de îngrijorătoare”. Banca centrală se așteaptă și la frânarea dinamicii salariilor

Soldul creditului în lei s-a redus cu 0,8% la 255,44 miliarde de lei, în timp ce cel al împrumuturilor în valută a crescut cu 0,9% la echivalentul a 108,15 miliarde de lei. Împrumuturile în monedă națională s-au scumpit accelerat în ultimele luni, însă dobânzile rămân sub inflație pe toate categoriile de împrumuturi.

În ansamblu, creditul acordat populației a scăzut cu 0,5% față de septembrie la 172 de miliarde de lei, iar dinamica anuală s-a redus suplimentar până la 5,5%.

Creditarea scade pentru prima oară de la lockdown-ul COVID 19

Creditul acordat societăților nefinanciare a scăzut cu 0,5% la 176,28 miliarde de lei, după un avans foarte consistent, de 2,6%, în luna precedentă. Rata anuală de creștere s-a diminuat de la 25% la 23%. Componenta în lei a scăzut pentru a treia lună la rând, în condițiile în care dobânda a ajuns aproape de 10% în septembrie (cea mai recentă lună pentru care sunt date disponibile).

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Falimentul FTX ar putea duce la o reglementare mai rapidă a pieței de criptomonede CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Falimentul FTX ar putea duce la o reglementare mai rapidă a pieței de criptomonede

Depozitele rezidenților au scăzut și ele în octombrie cu 0,2% față de septembrie la 490,8 miliarde de lei, în timp ce ritmul anual de creștere s-a redus la 7,1%.

Creditarea scade pentru prima oară de la lockdown-ul COVID 19

PROFIT NEWS TV Maratonul Fiscalității - Valentin Tătaru, ING: Anul viitor va fi mult mai dificil de atins ținta de deficit, economia încetinește. Creșterea pensiilor e rezonabilă, dar inflația va rămâne sus și anul viitor CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul Fiscalității - Valentin Tătaru, ING: Anul viitor va fi mult mai dificil de atins ținta de deficit, economia încetinește. Creșterea pensiilor e rezonabilă, dar inflația va rămâne sus și anul viitor

Depozitele în lei au crescut cu 0,3% față de luna precedentă și cu 6,1% în termeni anuali la 312,18 miliarde de lei, împinse în sus de creșterea cu 2,8% a depozitelor populației, în timp ce cele ale firmelor s-au diminuat cu 2,4% față de septembrie.

Depozitele în valută au scăzut cu 1% față de septembrie și au crescut cu 8,9% față de anul precedent la 178,62 miliarde de lei echivalent, pe fondul scăderii atât a plasamentelor populației, cât și a firmelor cu o rată similară. Dacă este scoasă din calcul evoluția cursului de schimb, atunci scăderea din octombrie este mai puțin amplă, de 0,3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
credit consum
credit locuinte
credit firme
depozite