Conflict de muncă la BRD. Angajații vor picheta sediul băncii și amenință cu greva

Conflict de muncă la BRD. Angajații vor picheta sediul băncii și amenință cu greva
scris 2 nov 2015

Majorarea cu 100 de lei a salariilor, banii pentru haine, programul de pensionare anticipată și partea fixă a participării angajaților la profit sunt câteva dintre punctele asupra cărora conducerea BRD și sindicatul nu s-au putut concilia. Negocierile pe contractul colectiv de muncă sunt în prezent blocate, iar sindicatul Impact - BRD, care reunește 3.800 de angajați ai băncii, a cerut autorizație la Primăria Capitalei să picheteze, lunea și marțea viitoare, sediul BRD din Piața Victoriei.

“Conflictul de muncă este declanșat în prezent. Am parcurs toată procedura de conciliere, cu reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), dar și după ședința de conciliere din 26 octombrie, condusă de Adela Jansen, director executive de resurse umane BRD, cu participarea ITM, din cele 15 puncte de divergență în negocierile pentru noul contract colectiv de muncă la nivelul băncii, au rămas mai multe nerezolvate”, a declarat, pentru Profit.ro, Cristian Mocanu, președintele sindicatului Impact-BRD.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit afirmațiilor sale, timp de două zile, lunea și marțea viitoare, angajații vor picheta sediul băncii din Piața Victoriei, o cerere de autorizare fiind trimisă la Primăria Municipiului București. “Ne dorim și am depus toate eforturile să se ajungă la semnarea unui contract, dar dacă nici după acțiunea de pichetare de săptămâna viitoare nu vom ajunge la o soluție cu conducerea băncii, avem în vedere declanșarea grevei, în toate formele ei - întâi de avertisment, apoi grevă propriu-zisă”, spune Mocanu.   

Cauzele blocajului

Majorarea salariilor cu 100 de lei pentru toți angajații cu minimum trei ani vechime în bancă este una dintre solicitările sindicatului cu care conducerea BRD nu a fost de accord. “Este o măsură necesară pentru a compensa pierderea puterii de cumpărare în perioada 2009-2014, dar și pentru fidelizarea salariaților. Pierdem foarte mulți oameni valoroși, care pleacă la concurență, și ne doare acest lucru pentru că au fost instruiți, pregătiți pe banii băncii”, susține Mocanu, precizând că, din ce știe, fluctuația de personal în BRD este mare, de circa 12% pe an.

Pe de altă parte, salariul minim în BRD a fost majorat de la 1.200 la 1.500 de lei, majorare care a fost deja pusă în practică de la jumătatea acestui an.

Nici alocarea unei sume de bani pentru îmbrăcăminte - circa 700 de lei fiecărui angajat -  nu a fost acceptată de conducere. Liderul sindical susține că solicitarea este făcută în temeiul Legii securității și sănătății în muncă (Legea nr. 319/2006), dat fiind faptul că angajații băncii sunt obligați să se prezinte la birou în ținută business, aceasta putând fi considerată astfel echipament de lucru.

Reintroducerea unui program de pensionare anticipată a angajaților (cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei sau vechimii minime legale) este o altă prevedere pe care conducerea băncii nu a fost de acord să o includă în contractual colectiv de muncă. Sindicaliștii au insistat asupra ei în speranța că vor fi evitate disponibilizări în viitor dacă se fac, în loc, pensionări anticipate. O astfel de facilitate a existat în trecut la BRD, însă a fost eliminată, în condițiile în care banca a avut doi ani de pierderi. “Am acceptat în trecut să fie eliminate programul de pensionări anticipate, pentru că erau pierderi. Situația este alta acum, banca are profit și sunt costuri pe care ar putea să și le asume pentru  a atenua presiuni sociale pe locurile de muncă pe care banca le-ar putea reduce în viitor”, spune Mocanu.

Revenirea băncii pe profit a aprins discuțiile și în cazul unei alte prevederi din contractual colectiv de muncă: participarea angajaților la profit. Aceasta are o parte fixă - 1% din profitul total al băncii care trebuie împărțit salariaților - și o parte variabilă (maximum 10% din cuantumul total, în funcție de anumite condiții). “A existat și în contractual vechi prevederea referitoare la participarea angajaților la profit, dar acum conducerea ne-a propus să renunțăm la ea și să fie înlocuită printr-o suplimentare a primei primite de ziua băncii”, spune Mocanu. La nivelul profitului destul de redus de anul trecut (43 milioane de lei net), fiecărui angajat nu i-ar reveni acum mai mult de circa 60 de lei, însă așteptările privind revenirea la o profitabilitate mai bună au determinat sindicaliștii să insiste pe menținerea prevederii în viitor.

Alte puncte de divergență, care nu au putut fi conciliate nici la ședința la care a participat un reprezentant ITM, sunt consultarea salariaților pentru toate proiectele de restructurare și reorganizare, neacceptată de conducere, și protecția liderilor de sindicat (pe perioada unui mandat plus un an - cereau sindicaliștii, doar pe perioada unui mandat - a acceptat banca).

Cresc diurna și alocația de benzină

Diurna pentru deplasări va crește, pentru angajații BRD, de la 60 de lei, la 70 de lei pe zi, aceasta fiind una dintre cerințele cu care conducerea băncii a fost de accord să fie introdusă în noul contract colectiv. Potrivit legii, în cazul salariaților din mediul privat, valoarea maximă pentru o diurnă neimpozabilă este de 42,5 lei/zi (adică de 2,5 ori diurna zilnică pentru personalul bugetar, stabilită la 17 lei/zi). Sumele care depășesc aceste valori se supun impozitului pe venitul din salarii și asigurărilor sociale obligatorii.

Și suma de bani decontată angajaților pentru deplasarea cu alte mașini decât cele ale băncii a fost majorată, de la 50 de bani pe kilometru, la 60 de bani pe kilometru.

Conducerea BRD a fost de acord și cu includerea în programul de lucru a operațiunilor pregătitoare de închidere și deschidere a zilei. “Până acum, se considera că programul de lucru începe odată cu deschiderea unității bancare, însă angajatul bancar nu lucrează doar din momentul în care clientul poate intra pe ușă și până când se închide programul cu publicului. La ședința de conciliere cu reprezentantul ITM s-a stabilit că se va face această modificare, așteptăm să vedem cum va fi pusă concret în practică”, afirmă liderul sindical.

Sporul pentru “disconfortul de a lucra cu bani” în bancă, printre solicitările abandonate

Sindicatul Impact-BRD consideră că a făcut numeroase concesii în negocierea contractului colectiv de muncă, renunțând la cerințe importante. Printre acestea, aplicarea unui curs de schimb și a unei dobânzi preferențiale pentru operațiunile și produsele bancare accesate de angajați. “Există dobânzi speciale pentru creditele luate de angajați, dar nu mai erau, în ultima vreme, la fel de favorabile pentru anumite tipuri de credit. Am renunțat. La fel, și pentru realizarea operațiunilor de schimb valutar la cursul BNR în cazul ratelor la creditele băncii luate de salariați”, spune Cristian Mocanu.

Alte sporuri speciale pe care sindicaliștii și le doreau incluse în contractual colectiv de muncă, dar la care au renunțat, sunt cel de 20% din salariu pentru angajații de la control permanent, care se deplasează frecvent în țară, precum și sporul de trei zile suplimentare la concediul de odihnă pentru anumite categorii de personal. “Este vorba de colegii care lucrează cu cască, în call center, și de cei care au disconfortul de a lucra cu bani, ocupându-se și de clientelă, și de procesarea numerarului”, precizează liderul sindical.

O altă “concesie”, în opinia sindicatului, a fost renunțarea la o prevedere mai veche din contractul unic la nivel național, care interzicea angajatorului să concedieze, iar sindicatului să facă grevă pe perioada negocierilor. Legislația actuală nu mai include, însă, astfel de restricții, iar conducerea BRD nu a acceptat ca ele să fie incluse totuși în contractual colectiv de muncă la nivelul băncii.

Sindicatul Impact-BRD arată că are susținere, în actualul conflict de muncă, din partea Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB) și a Cartel Alpha, la care e afiliat. “Am primit scrisori de solidarizare și de la ceilalți membri FSAB, din care mai fac parte sindicatele din BCR, Bancpost, Raiffeisen, Unicredit. La întâlnirile noastre, descoperim că, deși lucrăm la bănci diferite, concurente, multe problem sunt asemănătoare”, conchide Mocanu.

BRD – Groupe Societe Generale are circa 7.300 de angajați, din care mai mult de jumătate – 3.800 – sunt membri de sindicat.

Reprezentanții băncii au transmis că pregătesc un punct de vedere oficial referitor la conflictul de muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
greva
conflict de munca
pichetare sediu
salarii
contract colectiv de munca