ING Bank România nu mai aplică schema voluntară de amânare a până la două rate pentru clienți, anunțată în 17 martie, și cere debitorilor care vor să amâne plățile să depună noi solicitări care să fie conforme cu OUG 37/2020. Nu este clar ce se întâmplă cu cei care au avut rate scadente la începutul lunii.
Sucursala din România a băncii olandeze anunță înlocuirea schemei de sprijin anunțată pentru clienții săi în 17 martie cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 37/2020, intrată în vigoare în 30 martie. Banca susținea, la începutul săptămânii, că schema guvernamentală prevalează în fața ofertei proprii, dar nu și că o va înlocui cu totul.
ING anunțase anterior posibilitatea amânării a două rate pentru clienții afectați temporar de efectele pandemiei, în timp ce OUG 37 permite amânarea cu până la 9 luni a ratelor, dar nu mai târziu de finele anului. Banca a primit 17.000 de solicitări de amânare a ratelor de la clienți.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Banca spune că prevederile Ordonanței sunt mai favorabile clienților, însă aceasta presupune costuri suplimentare. Oferta ING prevedea o reeșalonare a ratelor amânate, în timp ce restructurarea permisă de OUG 37 înseamnă capitalizarea dobânzilor amânate pe perioada suspendării.
Clienții persoane fizice care au solicitat deja amânarea ratelor prin soluția oferită de ING “vor fi migrați pe noua opțiune”, arată banca. Concret, acest lucru înseamnă că debitorii vor trebui să facă noi solicitări pentru a putea beneficia de prevederile Ordonanței, dat fiind faptul că cele făcute anterior intrării în vigoare nu sunt valabile.
Nu este clar ce se întâmplă cu debitorii care au avut rate cu scadența la începutul lunii și care au notificat anterior intrării în vigoare a OUG 37 că nu le pot plăti. Întrebați dacă aceste rate mai pot fi amânate, reprezentanții ING spun că "s-a oprit plata ratelor până la identificarea unei soluții" pentru debitorii care au înregistrat cererea.
Totodată, este posibil ca unii clienți care au făcut solicitări de amânare a ratelor pe baza ofertei băncii să nu se califice în mod expres în prevederile Ordonanței.
OUG obligă băncile și instituțiile financiare nebancare să amâne ratele în cazul scăderii veniturilor ca urmare a efectelor economice generate de pandemia de coronavirus, printre altele.
ING spune că debitorii care vor trimite notificări până la data limită de 14 mai în baza Ordonanței vor fi contactați în termen de 15 zile.
Băncile primesc garanții de stat pentru dobânzile amânate aferente creditelor ipotecare, astfel că au un avantaj pe partea de risc dacă utilizează schema schema guvernamentală.
Firmele care au nevoie de amânarea ratelor pot solicita acest lucru tot în temeiul OUG 37. Costurile ratelor amânate, mai puțin comisioanele, vor fi incluse în soldul total și perioada de creditare va putea fi prelungită.
Clienții persoane fizice care au nevoie de amânarea ratelor trebuie să trimită o cerere pe baza unui formular realizat de bancă la contact@ing.ro. Clienții persoane juridice trebuie să contacteze managerul care se ocupă de relația cu banca sau să trimită o solicitare la AmanareRatePJ@ing.com.