CEC Bank a emis pe Bursa de Valori din Luxemburg obligațiuni cu o valoare totală de 650 de milioane de lei în echivalent, suma împrumutată urmând să fie folosită pentru consolidarea cerințelor de fonduri proprii (MREL). Plasamentul este destinat investitorilor profesionali.
Banca de stat a împrumutat 97,3 milioane de euro pe 3 ani de la investitorii privați pe tranșa de valută și încă 175,4 milioane de lei pe cea de lei, tot cu scadența la 3 ani.
Obligațiunile emise sunt de tip senior nepreferențiale, iar valoarea cumulată a celor două tranșe este de 656,6 de milioane lei, cu aproximativ 11% mai mult decât ținta pe care banca o avea în vedere pentru aceasta operațiune. Obligațiunile sunt necesare pentru a acoperi cerința minimă de fonduri proprii și pasive eligibile (MREL).
CEC poate ajunge la emisiuni de 600 de milioane de euro echivalent, potrivit prospectului de emisiune.
“După 3 ani de creștere și modernizare, CEC Bank a atras cu succes finanțare privată, prin intermediul piețelor de capital. Astfel, putem continua strategia de transformare a CEC Bank într-o bancă modernă și agilă”, a declarat Bogdan Neacșu, director general al CEC Bank.
Banca intenționează să listeze obligațiunile la Bursa de Valori de la București, în următoarele săptămâni, și pregătește emisiuni mai ample începând cu 2023, la care să participe și investitorii internaționali.
Raiffeisen Bank România, prin divizia de Investment Banking, o bancă de dimensiune apropiată cu cea a CEC, a intermediat tranzacția prin care obligațiunile emise de banca de stat au fost oferite investitorilor profesionali.
CEC Bank mai luase, în urmă cu un an, 1,4 miliarde de lei de la Ministerul Finanțelor printr-un împrumut subordonat destinat tot acoperirii cerințelor MREL
CEC a raportat un profit net de 110,8 milioane de lei la jumătatea anului și o creștere a activelor cu 20% la 53,3 miliarde de lei, dintre care credite de 29,3 miliarde de lei. Banca a plătit dividende de peste 634 de milioane de lei statului în acest an pentru profitul din 2019-2020.