Acțiunile Danske Bank, cea mai mare instituție de credit din Danemarca, s-au prăbușit la minimul ultimilor aproape 2 ani, pe fondul unui scandal bancar din Estonia. Fonduri ilicite ale unor oligarhi însumând aproape 150 miliarde dolari ar fi fost spălate prin intermediul băncii.
La aproximativ 6 luni de la aruncarea în insolvență a ABLV Bank, a 3-a instituție de credit din sistemul bancar din Estonia, într-un scandal cu acuzații de mită și spălare de bani, acum este rândul subsidiarei Danske Bank din această țară să fie suspectată de implicarea în practici financiare dubioase.
Echivalentul a nu mai puțin de 150 miliarde dolari ar fi reprezentat sume de bani obținute din activități ilicite pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice spălate în anii 2007-2015 cu ajutorul celei mai mari bănci comerciale din Danemarca, cu active de 3,48 trilioane coroane daneze (541,14 miliarde dolari).
Estimările inițiale erau pentru derularea unor operațiuni ilegale de numai 8 miliarde dolari, însă Wall Street Journal a avansat vineri o sumă care este de aproximativ 6,5 ori mai mare decât întreaga economie a Estoniei. Este știrea care a accelerat scăderea, cu încă un declin de 4%, a acțiunilor Danske Bank, care au atins un minim al ultimilor aproape 2 ani.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Probleme cu buffer-ul la Finanțe: Rezerva de valută a coborât cu aproape 2 miliarde de euro sub obiectiv și lasă statul mai vulnerabil în fața băncilorPierderile Danske Bank se adaugă unui climat advers pentru sistemul bancar european, cu investigații derulate la ING și cu perspectiva pentru Deutsche Bank de a pierde pe unul dintre investitorii săi de top.
Autoritățile de reglementare și procurorii din Estonia și Danemarca derulează anchete la Danske Bank. În luna mai, instituției de credit i s-a solicitat de către supraveghetorul pieței de la Copenhaga să aducă suplimentar 800 miliarde dolari aport de capital, dar nu a fost emisă o decizie de sancționare.
Îngrijorările investitorilor sunt legate de faptul că multe conturi ale Danske Bank sunt legate de oligarhi ruși prin intermediul unor firme-paravan. Clienții băncii daneze plimbau bani între câteva firme prin intermediul unor conturi de la subsidiara din Estonia, înainte de a-i transfera în bănci din Turcia, Hong Kong, Letonia, Marea Britanie și alte țări. „S-au aprins mai multe becuri roșii”, a declarat Kilvar Kessler, președintele boardului autorității de supraveghere bancară din Estonia.
Suspiciuni sunt că a fost chiar CEO-ul Danske Bank cel care a supravegheat direct operațiunile majore ale subsidiarei estoniene, iar acesta a fost complice în tăinuirea tranzacțiilor. Într-o poziție adoptată în septembrie 2017 de banca-mamă se afirma că subsidiara din Estonia „a operat în cea mai mare parte ca o unitate independentă, cu propriile sale sisteme, proceduri și cultură în ceea ce privește măsurile împotriva spălării banilor”.