Acțiunile Danske Bank, cea mai mare instituție de credit din Danemarca, s-au prăbușit la minimul ultimilor aproape 2 ani, pe fondul unui scandal bancar din Estonia. Fonduri ilicite ale unor oligarhi însumând aproape 150 miliarde dolari ar fi fost spălate prin intermediul băncii.
La aproximativ 6 luni de la aruncarea în insolvență a ABLV Bank, a 3-a instituție de credit din sistemul bancar din Estonia, într-un scandal cu acuzații de mită și spălare de bani, acum este rândul subsidiarei Danske Bank din această țară să fie suspectată de implicarea în practici financiare dubioase.
Echivalentul a nu mai puțin de 150 miliarde dolari ar fi reprezentat sume de bani obținute din activități ilicite pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice spălate în anii 2007-2015 cu ajutorul celei mai mari bănci comerciale din Danemarca, cu active de 3,48 trilioane coroane daneze (541,14 miliarde dolari).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Estimările inițiale erau pentru derularea unor operațiuni ilegale de numai 8 miliarde dolari, însă Wall Street Journal a avansat vineri o sumă care este de aproximativ 6,5 ori mai mare decât întreaga economie a Estoniei. Este știrea care a accelerat scăderea, cu încă un declin de 4%, a acțiunilor Danske Bank, care au atins un minim al ultimilor aproape 2 ani.
Pierderile Danske Bank se adaugă unui climat advers pentru sistemul bancar european, cu investigații derulate la ING și cu perspectiva pentru Deutsche Bank de a pierde pe unul dintre investitorii săi de top.
Autoritățile de reglementare și procurorii din Estonia și Danemarca derulează anchete la Danske Bank. În luna mai, instituției de credit i s-a solicitat de către supraveghetorul pieței de la Copenhaga să aducă suplimentar 800 miliarde dolari aport de capital, dar nu a fost emisă o decizie de sancționare.
Îngrijorările investitorilor sunt legate de faptul că multe conturi ale Danske Bank sunt legate de oligarhi ruși prin intermediul unor firme-paravan. Clienții băncii daneze plimbau bani între câteva firme prin intermediul unor conturi de la subsidiara din Estonia, înainte de a-i transfera în bănci din Turcia, Hong Kong, Letonia, Marea Britanie și alte țări. „S-au aprins mai multe becuri roșii”, a declarat Kilvar Kessler, președintele boardului autorității de supraveghere bancară din Estonia.
Suspiciuni sunt că a fost chiar CEO-ul Danske Bank cel care a supravegheat direct operațiunile majore ale subsidiarei estoniene, iar acesta a fost complice în tăinuirea tranzacțiilor. Într-o poziție adoptată în septembrie 2017 de banca-mamă se afirma că subsidiara din Estonia „a operat în cea mai mare parte ca o unitate independentă, cu propriile sale sisteme, proceduri și cultură în ceea ce privește măsurile împotriva spălării banilor”.