Programul Prima Casă ar putea dispărea dacă Parlamentul adoptă legea privind darea în plată într-o formă similară primei, ceea ce ar putea duce, în consecință, la limitarea cu 60% a numărului celor care se vor califica pentru un credit ipotecar, rezultă dintr-un comunicat de presă al BCR. Avansul va crește la 30% și cei mai afectați vor fi tinerii, care vor locui mai mult timp cu părinții, în timp ce speculatorii cu lichidități vor putea cumpăra imobile mai ieftine, mai reiese din analiza celei mai mari bănci locale.
După Banca Națională a României și Banca Comercială Română, cea mai mare bancă locală, avertizează că piața creditelor imobiliare se va restrânge ca urmare a adoptării legii dării în plată.
BCR estimează că, la nivelul întregii piețe, numărul de clienți eligibili se va reduce cu 60% în următorii cinci ani, de la 270.000 de clienți la 110.000, dacă legea privind darea în plată trece într-o formă similară celei adoptate de Parlament anul trecut.
Primul efect ar fi acela că băncile nu vor mai da credite în programul Prima Casă, pentru că garanția statului va fi ștearsă, arată BCR. O poziție similară are și BNR, care a transmis parlamentarilor să nu oprească Prima Casă „din greșeală”.
„Programul Prima Casă va dispărea, considerând situația efectivă în care garanția statului devine nulă, coform prevederilor actuale ale Legii Darea în Plată, iar, fără garanția statului, instituțiile financiar bancare nu vor mai putea oferi facilitățile de avans scăzut și dobândă redusă”, se arată în comunicatul de presă.
Estimarea BCR pentru următorii cinci ani arată în oglindă de s-a întâmplat în ultimii cinci: creditele imobiliare acordate de bănci sunt peste 60% prin Prima Casă. De altfel, peste jumătate din creditele de 52 de miliarde de lei din piață sunt Prima Casă. Pentru programul lansat în 2009 avansul este de doar 5%, față de o medie a pieței de 15-25%. Având în vedere că statul și-a asumat irevocabil plata garanțiilor Prima Casă către bănci, Guvernul sau Parlamentul ar putea modifica lege de funcționare a programului, astfel încât statul să asume jumătate de pierdere în cazurile de dare în plată. Pentru 2016, plafonul garanțiilor e de 1,5 miliarde de lei, aproximativ jumătate din alocarea de anul trecut.
BCR crede că soldul creditelor ar putea crește cu doar 15 miliarde de lei în următorii cinci ani, dacă legea este adoptată, în loc de 50 de miliarde de lei în absența acesteia.
Avansul va crește la 30%, pe medie, pentru a acoperi potențialele pierderi ale băncilor, estimează BCR, și doar o zecime dintre clienți au posibilitatea de a pune cash atâția bani din valoarea imobilului, în condițiile în care acum avansul este în medie de 15%. Familiile care vor o casă vor fi obligate, astfel, să economisească cu opt ani în plus, iar vârsta medie pentru prima achiziție ipotecară va crește la 42 de ani, mai arată BCR în comunicat. Banca nu a luat în calcul și o creștere a numărului celor care vor lua un credit de consum pentru a plăti avansul, practica fiind riscantă și nu foarte simplu de aplicat, ratele la creditul de consum contorizându-se la gradul de îndatorare a clientului.
Un alt efect este acela că bogații vor putea face investiții speculative pe seama băncilor, în condițiile în care pot returna imobilul ipotecat pentru a stinge creanța.
CITEȘTE ȘI Olteanu, BNR: Dacă darea în plată crește avansul, ar putea să apară soluții de finanțare supuse legislației altor state UE„În plus, analiștii BCR estimează ca Legea Darii în Plată, în forma sa curentă, va distorsiona semnificativ piața imobiliară, permițând unui număr restrâns de deținători de lichidități semnificative (numerar sau depozite) avantajul inechitabil de a profita de scăderea prețurilor imobiliare și a face investiții speculative, cu risc 0, beneficiind de prevederile legii pentru a ceda, fără restricții, imobilele către băncile creditoare, în cazul în care investițiile nu aduc randamentul scontat”, se arată în comunicat.
Riscul zero despre care vorbește BCR ar trebui să includă și pierderea avansului de 30%, pentru că legea dării în plată, în forma adoptată inițial de Parlament, nu prevede și returnarea avansului către debitori, ci numai stingerea creditului prin cedarea imobilului ipotecat.