Bancpost a solicitat instanței ridicarea excepției de neconstituționalitate pe Legea dării în plată

Bancpost a solicitat instanței ridicarea excepției de neconstituționalitate pe Legea dării în plată
scris 26 mai 2016

De la Judecătoria Câmpulung ar putea pleca către Curtea Constituțională prima excepție de neconstituționalitate ridicată de bănci pe Legea dării în plată. Bancpost a cerut instanței controlul de constituționalitate al legii, după ce a formulat o contestație la o cerere de dare în plată, potrivit înregistrărilor de pe portalul instanțelor.

Bancpost a refuzat să accepte notificarea de dare în plată venită de la doi clienți și a depus contestație la Judecătoria Câmpulung. În cadrul procedurii, banca vrea să ridice și excepția de neconstituționalitate, ceea ce reprezintă o premieră cu care băncile amenință încă de dinainte ca Legea să intre în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News

Dosarul este înregistrat sub numărul 2503/205/2016 și a fost înregistrat pe 24 mai, la 11 zile după ce legea a devenit activă, iar în dreptul obiectului se arată: “alte cereri privind executarea silită contestație la notificarea formulată conform art. 5 din - Legea nr. 77/2016 (dării în plată) + excepția de neconstituționalitate”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Biriș: Impozitul pe darea în plată este rezultatul unor legi contra naturii - taxarea pe venit, în loc de câștigul din vânzarea imobilelor CITEȘTE ȘI Biriș: Impozitul pe darea în plată este rezultatul unor legi contra naturii - taxarea pe venit, în loc de câștigul din vânzarea imobilelor

Primul termen pentru judecata de fond este 14 iunie.

Potrivit Legii, creditorul poate să conteste notificarea depusă de debitorul care vrea să închidă creditul ipotecar prin dare în plată. Contestația nu poate viza chestiuni de fond, ci doar dacă debitorul îndeplinește sau nu condițiile de admisibilitate.

Pot să dea în plată persoanele fizice consumatori, cu credite garantate cu locuințe în valoare de până la 250.000 de euro echivalent în valuta creditului la cursul de la data contractării.

Notificarea suspendă efectele contractului, inclusiv procedurile de executare silită. Contestațiile sunt judecate cu celeritate de către instanță. Dacă contestația este respinsă, atunci creditorul este obligat să se prezinte în fața unui notar public pentru a semna actul translativ de proprietate, care închide datoria clientului.

În cazul în care creditorul nu se prezintă nici de această dată, atunci debitorul poate iniția o acțiune în instanță prin care să ceară magistraților ștergerea datoriei și transferul bunului ipotecat către creditor.

Pentru că Legea se aplică inclusiv creditelor în derulare, bancherii au spus în repetate rânduri că este neconstituțională, pe motiv că activează retroactiv și afectează dreptul la proprietate.

Mihai Bogza, președintele Consiliului de Administrație al Bancpost, a fost unul dintre cei mai vehemenți bancheri prezenți la dezbaterile din Parlament și chiar a reușit să-i înfurie la acel moment pe deputați, care l-au acuzat că sfidează instituția.

Șefii celor mai mari bănci locale au declarat recent că este imperativ ca Legea să tracă și de controlul Curții Constituționale.

"Nu detaliem motivele invocate în acțiunile formulate de Bancpost și înregistrate pe rolul instanțelor judecătorești", au declarat reprezentanții băncii, la solicitarea Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bancpost
legea darii in plata
exceptie neconstitutionalitate