Băncile au dat credite noi de 7 miliarde de lei în octombrie, cel mai ridicat volum lunar din ultimii 5 ani

Băncile au dat credite noi de 7 miliarde de lei în octombrie, cel mai ridicat volum lunar din ultimii 5 ani

Volum lunar credite noi. Sursa date: BNR

scris 3 dec 2015

Băncile au accelerat ritmul de creditare și au acordat în octombrie împrumuturi de 7 miliarde de lei, cel mai mare volum de credite noi după decembrie 2010. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate pe împrumuturile în valută, arată datele BNR. Volumul de împrumuturi noi a crescut cu jumătate față de octombrie 2014, pe fondul reducerii dobânzilor.

Creditele noi acordate de bănci în primele 10 luni din 2015 cumulează 53,3 miliarde de lei, cu mai bine de 11 miliarde de lei în plus față de perioada similară a anului trecut, o creștere de peste un sfert a activității de creditare. Sunt cele mai active 10 luni pentru bănci în privința creditelor noi din ultimii patru ani, perioadă în care băncile s-au ocupat mai mult cu curățarea bilanțurilor de împrumuturile neperformante acordate în perioada de dinainte de criză.

Dobânzile pentru împrumuturile noi în lei erau, pe medie, la 5,9% în octombrie, aproape neschimbate față de septembrie, dar cu 1,2 puncte procentuale mai mici față de octombrie 2014. Dobânzile pentru împrumuturile noi în euro erau de 4,1%, în creștere cu 0,3 puncte față de octombrie 2014. Însă aici există potențial de scădere, pentru că Banca Centrală Europeană a intensificat politica de relaxare monetară și a redus dobând la depozitele băncilor și mai adânc în teritoriu negativ.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu toate că îmrumuturile noi sunt în creștere, stocul de credite acordate sectorului privat a crescut nesemnificativ în octombrie, cu 0,1% față de septembrie și cu 0,3% față de anul anterior. Creșterea de două cifre față de anul trecut a împrumuturilor în lei a nu a reușit să suplinească decât parțial scăderea pe împrumuturile în valută. De altfel, în ultimii doi ani creditul a trecut într-un ritm accelerat din valută în lei.

Creditul nou pentru companiile nefinanciare a crescut cu 740 de milioane de lei în octombrie față de anul trecut. Creditul este cu 3,2 miliarde de lei peste primele 10 luni din 2014 și în creștere substanțială față de 2012-2013, dar cu 11 miliarde de lei sub datele înregistrate în 2011.

Băncile au acordat sectorului privat credite noi în euro de aproape 513 milioane de euro în octombrie, cel mai mare volum de astfel de împrumuturi din ultimii patru ani. Cifra este posibil să fie influențată de operațiunile de refinanțare derulate de bănci.

BCR, cea mai mare bancă din sistem, a chemat clienții persoane fizice să le reducă dobânzile la creditele ipotecare luate în perioada 2007-2008, cu condiția de a încheia noi contracte. Cum cele mai multe împrumuturi sunt în euro, iar o parte din cei 20.000 de clienți care au acceptat oferta băncii au semnat contractele în octombrie, este posibil ca o mare influență să vină de aici.



Împrumuturile pentru locuințe acordate populației merg în continuare bine pentru bănci, cu un volum de 2,1 miliarde de lei în octombrie, susținute de programul Prima Casă. Față de 2012-2014, volumul de credite imobiliare noi e în creștere, dar nu se apropie de valorile înregistrate până în 2011.

În ultimii ani, garanțiile de la Guvern au stat în spatele a două treimi din creditele imobiliare acordate în România, potrivit BNR, astfel că Prima Casă a ajuns la peste jumătate din volumul de credite acordate.

Avansul creditului ipotecar ar putea fi totuși înfrânat de modificările legislative și de o dispoziție mai redusă a statului de a acorda garanții.

Băncile susțin că legea privind darea în plată, recent adoptată de Parlament și trimisă la promulgare, va afecta creditul ipotecar, pentru că băncile vor cere avansuri mult mai mari de la clienți în schimbul împrumuturilor. Totodată, guvernul susține că face o analiză privind Prima Casă, pentru a stabili dacă programul mai continuă în forma actuală.

Volum lunar credite noi populatie. Sursa date: BNR

Volum lunar credite noi populatie. Sursa date: BNR

viewscnt
Afla mai multe despre
credite noi
credite noi lei
imprumuturi banci
credite banci