Acționarii a trei-patru bănci din România ar fi dispuși să vândă dacă vor primi o ofertă bună de preluare, în timp ce două bănci au anunțat că vor să cumpere instituții de credit de pe piața locală, a declarat directorul Direcției Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.
"Există încă cereri și nu pot să vă spun nume, bănci prezente pe piața românească care doresc să cumpere bănci de pe piața românească. Până nu ni se prezintă un studiu de impact asupra băncii care cumpără nu ne putem pronunța. Pentru 3-4 bănci acționarii și-au arătat disponibilitatea de a vinde dacă vor avea oferte bune", a spus Cinteză.
Potrivit surselor Profit.ro, una dintre băncile care dorește să facă achiziții este Garanti Bank, filiala celei de-a doua bănci ca mărime din Turcia. Garanti Bank Turcia are ca principal acționar din vara acestui an pe Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), a doua mare bancă din Spania.
În piață se discută de mai multe instituții de credit care ar fi pregătite să cumpere bănci locale, printre numele vehiculate figurând Banca Transilvania sau BRD Societe Generale.
Cinteză a refuzat să vorbească despre numele concrete ale băncilor.
Pe de altă parte, sursele Profit.ro au indicat că la vânzare ar fi în prezent, pe lângă Banca Carpatica și Piraeus Bank, și cele două bănci private cu capital românesc, Banca Feroviară și Banca Română de Credite și Investiții.
Întrebat în mod direct despre acestea din urmă, Cinteză a comentat doar că este dificil pentru instituții mici să mai facă față azi unei competiții în care sunt prezenți actori mari, precum BCR, BRD, Raiffeisen Bank sau Banca Transilvania.
"E foarte greu de intrat într-o piață și să câștigi piață când ai asemenea coloși pe lângă tine", a adăugat Cinteză.
Este neclar dacă șeful Supravegherii din BNR a avut în vedere Piraeus și Carpatica atunci când a vorbit despre cele 3-4 bănci care ar putea fi cumpărate.
Dacă aceste tranzacții se vor finaliza cu preluări din interiorul sistemului bancar, atunci în România vor rămâne 33-35 de bănci, comparativ cu 39 de bănci în prezent.
Cinteză a mai adăugat în trecere că pentru preluarea de bănci locale și-au manifestat intenția și fonduri de investiții, altele decât J.C. Flowers.
Anterior, Cinteză a anunțat că deal-ul pentru vânzarea Băncii Comerciale Carpatica și a Piraeus Bank va fi încheiat, cel mai probabil, săptămâna viitoare.
"Acționarii au căzut de acord să o vândă", a declarat Cinteză, despre Banca Comercială Carpatica. "Totul ține de încheierea deal-ului cu Piraeus Bank. Cred că marți-miercuri se va încheia", a adăugat directorul Supravegherii din BNR.
Fondul de investiții JC Flowers a bătut palma cu Ilie Carabulea și ceilalți acționari cu care acționează concertat pentru a prelua pachetul majoritar la Carpatica. Fondul negociază acum și cu acționarii greci ai Piraeus Bank.
J.C. Flowers & Co este o firmă privată de investiții, specializată în sectorul financiar. Aceasta a lansat trei fonduri de plasamente private până acum, de la înființarea sa în 1998, de către bancherul J. Christopher Flowers, fost partener la Goldman Sachs. Prin cele trei fonduri, firma a investit 14 miliarde de dolari de la înființare, în 32 de companii, din 14 țări. Ultimul fond creat are plasamente de peste două miliarde de dolari.