Banatul și Crișana sunt "fruncea" în topul restanțelor la credite

Banatul și Crișana sunt "fruncea" în topul restanțelor la credite
scris 28 oct 2015

Regiunile istorice Banat și Crișana înregistrează cea mai mare rată a restanțelor la creditele bancare din România, în pofida șomajului redus. La polul opus, cea mai bună disciplină la plată o au firmele și populația din Dobrogea, Oltenia și Muntenia, arată calculele Profit.ro, pe baza datelor BNR.

Băncile au cele mai mari probleme în a-și încasa ratele lunare de la firmele și persoanele fizice din regiunile Banat și Crișana, unde rata restanțelor în total credite este de 13,5%, respectiv 13,6%, arată calculele Profit.ro, realizate pe baza datelor aferente lunii septembrie ale Băncii Naționale a României.

Urmărește-ne și pe Google News

În pofida faptului că județele din vestul țării înregistrează unele dintre cele mai reduse rate ale șomajului, restanțele la credite se mențin substanțial peste rata medie din România, de 10,6%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Județul Timiș are cea mai redusă rată a șomajului înregistrat din țară, de 1,4%, și este o destinație de top pentru firmele străine care investesc în industriile care produc pentru export. Totuși, restanțele la bănci erau de 1,4 miliarde de lei, dintr-un sold total al creditelor de 10,3 miliarde de lei. În județul Caraș-Severin, restanțele sunt de 900 de milioane de lei, la un sold al creditelor de 1 miliard de lei.

În regiunea istorică Crișana, Aradul are o rată a restanțelor de 10,9%, Bihorul înregistrază o rată de 13,9%, în timp ce Sălajul este printre cele mai dăunătoare județe pentru bănci în termeni relativi, cu o rată de 18,8%.

Județul Arad înregistra o rată a șomajului de 2,4% în august, față de o medie națională de 4,9%, arată datele Statisticii, care iau în calcul doar șomerii înregistați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă. Județul Bihor are, de asemenea, o rată redusă a șomajului, de 3,6%, iar Sălajul se plasează sub media națională, cu 4,7% din populația activă în șomaj.

Bihorul este între primele județe pe țară în topul creditelor acordate de bănci, cu un volum de peste 6 miliarde de lei. La nivelul regiunii Crișana, băncile au acordat credite de peste 10 miliarde de lei, din care mai mult de 1,4 miliarde de lei au întârzieri la plată.

Transilvania dă bătăi de cap mai mari bancherilor decât Moldova, cu o rată a restanțelor de 11,8%, față de 11%

Credite de aproape 4 miliarde de lei erau restante în județele din Transilvania, la un volum total de 34,3 miliarde de lei. Regiunea are disparități importante în privința disciplinei la plată. Județele Brașov și Sibiu, printre cele mai dezvoltate din țară, conduc în topul restanțelor din regiune, cu rate de 16%, în timp ce Clujul, cu credite de peste 10 miliarde de lei, are o rată a restanțelor de 7,7%, iar Mureșul, de 8,5%. În Hunedoara, Alba, Harghita și Bistrița-Năsăud, rata vriază între 10 și 15%.

Cele mai mici restanțe sunt înregistrate în Covasna, atât în procente, cât și în sume nominale, cu 7%, respectiv 54 de milioane de lei. Însă județul cu populație majoritar maghiară are și cel mai mic volum al creditelor din România, de 760 de milioane de lei.

Firmele și populația din Moldova aveau datorii neplătite de 2,2 miliarde de lei la bănci, la un sold de 20,4 miliarde de lei. Cea mai proastă disciplină la plată este în Vaslui, cu o rată a restanțelor de 16,5%, dar nici Galațiul nu este departe, cu 15%, în timp ce Vrancea este ceva mai disciplinată, cu 12%. Cele mai multe credite din regiunile Moldovei au fost acordate în Iași, la 7,4 miliarde de lei, unde restanțele sunt sub media pe țară, situație pe care o întâlnim și în Neamț și Bacău.

Rata restanțelor în Muntenia e de 10,5%, la un volum al creditelor de 21,2 miliarde de lei, excluzând Bucureștiul. În timp ce Dâmbovița este județul cu cea mai bună disciplină la plată din țară, cu restanțe de doar 5,9% în total credite, Giurgiu este al doilea mai rău-platnic din județ: două din zece credite fiind restante, și asta în condițiile în care giurgiuvenii au primit credite de doar 880 de milioane de lei. Cele mai multe credite au fost acordate de către bănci în Argeș și Prahova, cu 4,8 miliarde de lei, respectiv 5,1 miliarde de lei. Pe lângă Teleorman, Călărași și Ialomița, din regiunea istorică mai fac parte și județele Buzău și Brăila.

În București, rata restanțelor era de 9,5% în septembrie. În Capitală este înregistrat, de departe, și cel mai mare volum al creditelor acordate, de 85,8 miliarde de lei, dar și cele mai multe restanțe, de 8,2 miliarde de lei.

În Oltenia, restanțele reprezintă 10,6% din total credite, situație similară Munteniei. Media județului este stricată de județul Vâlcea, unde restanțele trec de 21% din totalul creditelor și reprezintă cel mai mare procent din țară. Județul Mehedinți este ceva mai departe, cu 16,7%.

Fără Vâlcea, Oltenia avea șanse să fie cea mai supusă regiune la plata ratelor, pentru că județele Dolj, Gorj și Olt sunt substanțial peste media pe țară la plata ratelor, cu restanțe de 6,5-7,9% din total împrumuturi bancare.

Bucovina și Maramureș, regiuni mai mici, cu câte două județe în componență, au o rată a restanțelor de 11%, în timp ce Dobrogea este cea mai conștiincioasă, cu o rată de 10%.
 

Banatul și Crișana sunt
viewscnt
Afla mai multe despre
credite
restante credite
credite neperformante