Băncile au atras 10,5 miliarde de lei de la BNR, prin cea mai mare operațiune repo din ultimii 5 ani și jumătate. Mișcarea poate determina scăderea ROBOR

Băncile au atras 10,5 miliarde de lei de la BNR, prin cea mai mare operațiune repo din ultimii 5 ani și jumătate. Mișcarea poate determina scăderea ROBOR
scris 6 aug 2018

Băncile au atras azi lichiditate de 10,5 miliarde de lei prin prima operațiune de tip repo din acest an, cea mai mare ca valoare începând din februarie 2013. Lichiditatea atrasă de 11 bănci ar putea determina o diminuare a dobânzilor pe interbancar și, astfel, o scădere a indicelui Robor, în funcție de care sunt calculate dobânzile la creditele populației.

Cele 11 bănci au atras azi, în total, 10,5 miliarde de lei cu scadență lunea următoare și dobândă de 2,5%. Operațiunile repo, ca cea de azi, sunt tranzacții reversibile, destinate injectării de lichiditate, în cadrul cărora BNR cumpără de la instituțiile de credit active eligibile pentru tranzacționare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară și la un preț stabilit la data tranzacției.

Urmărește-ne și pe Google News

Consiliul de administrație al BNR a decis azi, în cadrul unei ședințe după desfășurarea operațiunii repo, să mențină rata dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an și a rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,5% pe an.

BNR a menținut dobânda de politică monetară la 2,50% CITEȘTE ȘI BNR a menținut dobânda de politică monetară la 2,50%

"Este un deficit de lichiditate, iar dacă BNR oferă lichiditate la rata dobânzii cheie când situația în piață este de deficit, atunci probabil ratele de dobândă vor veni mai aproape de rata cheie (de 2,5%, n.r.), de unde înainte erau mai aproape de rata facilității de credit, de 3,5%. acolo se puteau băncile împrumuta. Până acum câteva zile, Robor era aproape de 3,5%. Probabil, ușor, dacă vor fi organizate astfel de licitații regulat pentru a acomoda deficitele temporare de lichiditate, Robor va coborî mai aproape de rata cheie. Desigur, va rămâne între Robor și rata cheie un diferențial care constă în term premium. Rata cheie funcționează la o săptămână, iar Robor - cu scadențe mai lungi", a declarat pentru Profit.ro economistul șef al ING Bank România, Ciprian Dascălu.

Potrivit acestuia, BNR ar putea continua cu astfel de operațiuni, în funcție de necesarul din piață, dar și de alte aspecte, cum ar fi cursul de schimb.

Euro a continuat să coboare spre 4,62 lei, la cel mai scăzut nivel din ultimele nouă luni CITEȘTE ȘI Euro a continuat să coboare spre 4,62 lei, la cel mai scăzut nivel din ultimele nouă luni

"Nu știu dacă vor mai face. Nu există niciun angajament. Posibil că vor mai injecta lichiditate atâta timp cât cursul de schimb este relativ stabil și relativ comfortabil. Dacă apare presiune pe curs, mă aștept să întrerupă injectarea de lichiditate la rata cheie, iar dobânzile să meargă înapoi la facilitatea de credit", a spus Dascălu.

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,4%, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). Vineri, acesta a stagnat la 3,47%. Luni, 30 iulie, indicele a urcat la 3,47%, cel mai mare nivel din 24 februarie 2014, când a fost 3,55%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
repo
banci
robor