Banca Națională a Elveției (SNB) a confirmat vineri că a intervenit pe piața valutară pentru a slăbi francul, care s-a apreciat semnificativ în raport cu moneda euro după decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană, transmite Reuters.
După anunțarea rezultatelor Referendumului de joi, francul elvețian, considerat ca o valoare de refugiu, a atins cel mai ridicat nivel în raport cu moneda euro de după luna august 2015 și totodată a înregistrat cea mai mare creștere zilnică de la eliminarea pragului cursului de schimb în data de 15 ianuarie 2015.
Ca urmare a intervențiilor SNB, cotația monedei euro a urcat de la un minim de 1,0623 franci până la 1,0790 franci.
"După votul din Marea Britanie în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, francul elvețian a fost supus la presiuni de apreciere. Banca Națională a Elveției a intervenit pe piețele valutare pentru a stabiliza situația și va rămâne activă pe piață", se arată într-un comunicat al SNB.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Casa Regală primește Palatul Elisabeta pe 99 ani și bani din buget, dar trebuie să prezinte Parlamentului anual raportulAceasta este una din puținele ocazii când Banca Națională a Elveției confirmă în mod oficial intervențiile pe piață, în condițiile în care în mod normal refuză să comenteze dacă a intrat sau nu pe piață.
Piețele financiare globale s-au prăbușit vineri după publicarea rezultatelor definitive ale referendumului din Marea Britanie care arată că 52% dintre alegători au votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.
Sursa: Agerpres