Un al doilea grup bancar francez, Credit Agricole (CA), a acceptat să plătească autorităților SUA 787 milioane de dolari pentru închiderea investigațiilor privind încălcarea unor sancțiuni aplicate Iranului, Sudanului și altor state, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Reprezentanții Credit Agricole și ai Departamentului Justiției din SUA nu au comentat informația.
Acesta este cel mai recent caz în care o bancă străină încearcă să rezolve problema încălcării sancțiunilor. Din 2009, aproximativ 12 bănci, majoritatea europene, au plătit autorităților SUA amenzi în valoare totală de 14 miliarde de dolari, pentru astfel de încălcări.
Credit Agricole este acuzată de violarea sancțiunilor impuse de SUA statelor Iran, Sudan, Myanmar și Cuba, în perioada 2003 - 2008, susțin sursele, potrivit cărora și alte bănci, cum ar fi UniCredit SpA (Italia), Societe Generale (Franța) și Deutsche Bank AG (Germania) sunt investigate.
În 2014, BNP Paribas a fost amendată cu 8,97 miliarde de dolari pentru încălcarea sancțiunilor economice aplicate de Statele Unite mai multor țări, printre care Cuba, Sudan și Iran, în perioada 2004-2012.
Pe piața din România, în 2012, Banca Națională a României (BNR) și-a dat acordul pentru cumpărarea pachetului de acțiuni al subsidiarei Emporiki Bank de către Credit Agricole.