Alpha Bank România a finalizat prima emisiune de obligațiuni ipotecare, atrăgând inclusiv IFC și BERD

Alpha Bank România a finalizat prima emisiune de obligațiuni ipotecare, atrăgând inclusiv IFC și BERD
scris 14 mai 2019

Grupul elen Alpha Bank a finalizat prima emisiune de obligațiuni ipotecare, într-un cuantum de 200 milioane euro, parte a emisiunii de până la 1 miliard de euro lansată luna trecută, precizând că tranzacția a atras investitori atât din partea instituțiilor locale, cât și din cea a instituțiilor internaționale, inclusiv IFC (divizia de investiții a Băncii Mondiale) și BERD.

Este prima bancă din România care emite astfel de instrumente de finanțare, operațiune anunțată în premieră de Profit.ro de la finele anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat în decembrie că Alpha Bank România a adoptat un program pentru o emisiune de obligațiuni ipotecare de până la 1 miliard de euro pe maximum 20 de ani. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Obligațiunile ipotecare reprezintă instrumente de finanțare prin care împrumuturile scoase în piață către finanțatori sunt acoperite de ipoteci aferente creditelor acordate de bancă. Astfel, banca se finanțează din piață la un cost mai redus, cedând o parte din veniturile aferente contractelor de credit, în funcție de randamentul oferit investitorilor.

Obligațiunile Alpha Bank vor fi listate la bursa din Luxemburg și la cea din București.

Proiectul se desfășoară în colaborare cu banca de investiții Barclays Bank PLC, ca aranjor, PwC ca agent, Allen & Overy Londra și RTPR Allen & Overy în calitate de consilieri ai aranjorului și Clifford Chance Badea și Clifford Chance London, în calitate de consilieri ai emitentului. Moody's va acorda rating obligațiunilor emise în cadrul Programului.  

Sergiu Oprescu, președintele executiv al Alpha Bank, vorbește de mai mulți ani de emiterea unor astfel de obligațiuni. O lege privind obligațiunile ipotecare a apărut încă din 2006, însă bancherii au reclamat că aceasta avea nevoie de modificări pentru a permite băncilor să pună astfel de instrumente în piață.

După negocieri cu Banca Națională a României și Guvernul a rezultat un proiect de lege care a fost adoptat de Parlament în 2015 (Legea 304/2015).

EXCLUSIV OTP îl schimbă pe László Diósi cu Gyula Fatér la conducerea băncii din România, după mai bine de 11 ani de mandat. Diósi - surprins de vestea schimbării CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP îl schimbă pe László Diósi cu Gyula Fatér la conducerea băncii din România, după mai bine de 11 ani de mandat. Diósi - surprins de vestea schimbării

După intrarea în dezbateri a Legii privind darea în plată, bancherii și BNR au acuzat că proiectul ar pune sub semnul întrebării posibilitatea ca băncile să mai emită obligațiuni ipotecare, dat fiind faptul că, în forma inițială, persoanele fizice puteau stinge în orice moment creditul prin transmiterea proprietății ipotecate către bancă. Darea în plată a fost, ulterior, modificată în Parlament, dar mai ales amendată de Curtea Constituțională, care a introdus condiția probări situației de impreviziune a debitorului.

Alpha Bank avea, la finele anului 2017, active 15,6 miliarde de lei, fiind cea mai mare bancă deținută de acționari greci și, în curând, și singura care va mai rămâne cu acționariat elen pe piața din România.

Criza din Grecia a făcut ca băncile să aibă nevoie de fonduri publice, bani pe care i-au primit în schimbul angajamentelor că vor reduce expunerile externe, majoritatea în regiunea Europei Centrale și de Est. Alpha Bank a reușit să se capitalizeze în mare măsură cu bani privați și a scăpat de condiția de a ieși din România. Eurobank a vândut Bancpost către Banca Românească, Piraeus a vândut banca din România către J.C. Flowers, iar NBG ajunsese la un angajament cu OTP pentru Banca Românească, însă tranzacția a căzut după ce a fost respinsă de BNR, astfel că procesul de vânzare a fost reluat.

Grupul elen Alpha Bank a înregistrat anul trecut un profit brut în România de 20,9 milioane de euro, în scădere cu 11 milioane de euro față de 2017. Portofoliul de credite a crescut pe partea de persoane fizice, în timp ce depozitele au avansat cu 23%, considerabil peste media pieței.

2018 a fost al treilea an consecutiv de profitabilitate pentru bancă, însă aceasta este în scădere, chiar dacă veniturile operaționale au crescut cu 2,9%, ajungând la 133,7 milioane de euro, arată rezultatele publicate la Atena. Cheltuielile operaționale au crescut, de asemenea, cu 2,9% la 99,1 milioane de euro.

Alpha Bank România avea la sfârșitul anului 2018 o rețea formată din 130 unități și 1976 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
alpha bank
obligatiuni ipotecare