Acțiunile ING Groep s-au apreciat cu peste 9% miercuri, după ce grupul bancar olandez a raportat un profit în creștere cu aproape 27% în al doilea trimestru, susținut de extinderea semnificativă a portofoliului de credite și menținerea marjei de câștig la un nivel relativ stabil, pe fondul reducerii ratelor la depozite în mai multe țări, inclusiv în România.
ING, cea mai mare bancă din Olanda în funcție de active, a obținut un profit net subiacent (excluzând impactul din cedările de active ) de aproape 1,42 miliarde de euro în perioada aprilie-iunie, în urcare cu 26,7% de la 1,12 miliarde euro în perioada similară din 2015, potrivit raportului financiar, citat de MarketWatch.
Rezultatul net pentru al doilea trimestru s-a situat la 1,295 miliarde de euro, comparativ cu un profit de 358 milioane de euro consemnat anul trecut.
Acțiunile băncii s-au apreciat cu 9,2% după publicarea rezultatelor, care au depășit așteptările analiștilor, și au atins un maxim intraday de 10,26 euro/unitate. Ulterior, creșterea s-a temperat ușor, iar în jurul orei 14:30 acțiunile băncii erau cotate la 10,20 euro/unitate, în urcare cu 8,5% față de referință.
Evoluția bună din trimestrul încheiat la 30 iunie s-a datorat, în principal, majorării portofoliului de credite cu 12,6 miliarde de euro, până la 551 miliarde de euro, precum și scăderii provizioanelor pentru împrumuturile neperformante.
Totodată, marja de câștig a băncii - diferența dintre dobânzile aplicate la credite și cele plătite la depozite - a rămas stabilă la 1,50%, în pofida ratelor ultrascăzute la dobânzi în majoritatea piețelor pe care activează. La finele primului trimestru, ING a raportat o marjă din dobânzi de 1,51%.
"În trimestrul al doilea, am redus ratele la depozite în Olanda, Germania, Italia, Cehia, Australia și România", potrivit raportului.
Per total, veniturile din dobânzi ale ING au crescut cu 5,3% față de perioada corespunzătoare din 2015 și cu 0,6% raportat la trimestrul precedent, până la nivelul de 3,3 miliarde de euro.
La finele lunii iunie, împrumuturile neperformante reprezentau 2,3% din totalul creditelor acordate de ING. În România, unde grupul olandez ocupă poziția a 7-a în funcție de active, nivelul creditelor neperformante a scăzut la 3,9%, de la 4,3% la finele anului trecut, se arată într-o prezentare pentru analiști.