Profitul grupului italian Intesa Sanpaolo în România s-a redus cu 28,6% în primele șase luni, raportat la intervalul corespunzător din 2015, la 5 milioane de euro, pe fondul scăderii veniturilor din activitatea de creditare, potrivit raportului financiar publicat marți de bancă.
În prima jumătate a anului trecut, Intesa Sanpaolo a obținut un profit net de 7 milioane de euro pe piața din România.
Veniturile operaționale ale băncii italiene, printre cele mai bine plasate instituții de credit din Europa la testele de stres derulate în acest an de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), au scăzut cu 11,3% în intervalul analizat, până la 19 milioane de euro, în timp ce costurile operaționale s-au redus cu 16,5%, la 11 milioane de euro.
Marja operațională a activităților din România s-a depreciat cu 2,3%, până la 8 milioane de euro.
Portofoliul de credite al italienilor a scăzut de la 700 milioane de euro, la jumătatea anului trecut, la 600 milioane de euro, după primele șase luni din acest an, se arată în raportul financiar. În același timp, valoarea depozitelor a rămas constantă, la circa 600 milioane de euro.
Intesa Sanpaolo a continuat să își curețe bilanțul de credite neperformante, valoarea acestora scăzând la 22 milioane de euro, de la aproximativ 43 milioane de euro la finele primului trimestru. Portofoliul de credite neperformante din România includea, la finele lunii iunie, împrumuturi îndoielnice în sumă de 12 milioane de euro și credite în pierdere de 10 milioane de euro.
Gradul de acoperire al creditelor neperformante se situa la 33% în cazul împrumuturilor îndoielnice și la 69% în cazul creditelor clasificate în pierdere, potrivit datelor băncii.
Grupul Intesa Sanpaolo este prezent pe piața românească din 2008, prin intermediul băncii Intesa Sanpaolo România.
La nivel de grup, profitul net al Intesa Sanpaolo a scăzut de la 2 miliarde de euro, în primele șase luni ale anului trecut, la 1,7 miliarde de euro, în condițiile în care rezultatul operațional s-a redus cu peste 10%, de la 4,93 miliarde de euro la 4,42 miliarde de euro.