Fondul de Garantare are 5,3 miliarde de lei pentru acoperirea depozitelor, cât să despăgubească falimentul unei bănci medii

Fondul de Garantare are 5,3 miliarde de lei pentru acoperirea depozitelor, cât să despăgubească falimentul unei bănci medii
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 27 iul 2016

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare acoperea, la sfârșitul lunii iunie, depozite de 152 de miliarde de lei, circa jumătate din totalul depozitelor la cele 29 de bănci persoane juridice române. Față de jumătatea anului trecut, soldul depozitelor garantate a crescut cu peste 12 miliarde de lei, după ce și depozitele companiilor mari au devenit eligibile pentru garantare, potrivit unui comunicat al Fondului.

Instituția are la dispoziție 5,3 miliarde de lei, nivel apropiat de cel înregistrat anul trecut, pentru a despăgubi imediat deponenții în cazul unor probleme în sistemul bancar sau 3,5% din totalul depozitelor acoperite, față de un nivel minim de 0,8% impus de legislația europeană, arată Fondul într-un comunicat. Față de iunie 2014, resursele Fondului au crescut cu un miliard de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Suma, strânsă din contribuțiile băncilor, este suficientă pentru a acoperi falimentul unei bănci de talie medie, cu o cotă de piață de sub 3%, sau falimentul mai multor bănci mici. Spre exemplu, banca de pe locul 10 în topul băncilor locale avea depozite ale clientelei de 5,7 miliarde de lei la finele anului trecut, însă nu este eligibilă pentru a fi despăgubită întreaga sumă. Legea arată însă că Fondul se poate împrumuta de la stat în cazul în care nu-i ajung banii, iar statul este obligat să acorde un împrumut în termen de cinci zile de la solicitare.

Creditul pentru locuințe a crescut în iunie, după ce darea în plată a intrat în vigoare CITEȘTE ȘI Creditul pentru locuințe a crescut în iunie, după ce darea în plată a intrat în vigoare

România a adoptat la finele anului trecut directiva privind rezoluția și redresarea bancară (directiva bail in), lucru ce a modificat și obligațiile de acoperire pe care Fondul de Garantare la are. Legea spune că în cazul băncilor de importanță sistemică insolvabile Banca Națională a României poate decide să nu fie declanșată procedura de faliment ci măsuri mai puțin dure, care să folosească pe post de capital banii din depozitele băncii în cauză.

Depozitele de până la 100.000 de euro sunt acoperite și ar trebui să fie plătite în maximum șapte zile în cazul unui insolvențe bancare, însă cele ce depășesc această sumă pot fi utilizate pentru recapitalizarea băncii.

Continuă tendința de scădere a numărului de deponenți

Acest plafon acoperă majoritatea deponenților persoane fizice într-o țară săracă precum România. Depozitele acoperite reprezintă 90,5% din depozitele eligibile, respectiv 127,4 miliarde lei la 30 iunie 2016. Numărul deponenților garantați a scăzut cu aproape un sfert de milion față de finele anului trecut, la 13,9 milioane. Cifra poate părea mare pentru o țară slab bancarizată, însă persoanele sunt numărate de mai multe ori, dacă au conturi la mai multe bănci.

Nu toți cei în cauză au depozite în sensul clasic al cuvântului, acela de economii. Majoritatea sunt titulari de conturi curente în care încasează salariul sau pensia.

Aproape 25.000 au în conturi mai mult de 100.000 de euro și în cazul procedurilor de redresare ar putea fi scutiți de a participa la bail in pentru încă 50.000 de euro, doar dacă există suficiente fonduri pentru recapitalizare, altfel devin acționari forțați.

OFICIAL: ASF confirmă Profit.ro. Carpatica Asig, în faliment CITEȘTE ȘI OFICIAL: ASF confirmă Profit.ro. Carpatica Asig, în faliment

Înainte de legea bail in, doar firmele mici și mijlocii aveau acoperire în caz de faliment, dar statul a extins protecția și pentru firmele mari, tot pentru depozitele în limita a 100.000 de euro.

Cele aproape 930.000 de persoane juridice cu conturi la bancă aveau depozite de 149,6 miliarde de lei la cele 29 de bănci care contribuie la Fond. Numărul firmelor cu depozite a scăzut cu 33.000 față de decembrie 2015, în timp ce soldul depozitelor totale s-a micșorat cu peste 7,1 miliarde de lei.

Soldul depozitelor celor 903.000 de firme eligibile pentru a primi garanții – aproape toate companiile nefinanciare – a scăzut cu 3,5 miliarde de lei la 80,3 miliarde de lei. Din această sumă, Fondul acoperă mai puțin de o treime, adică 24,5 miliarde de lei, cu circa 1,3 miliarde de lei mai puțin decât la finele anului trecut.

19.300 de firme au în conturi 64,5 miliarde de lei peste plafonul de 100.000 de euro, mai arată datele Fondului.

La nivelul întregului sistem bancar, care include și sucursalele băncilor străine, pentru deponenții cărora garantează Fondurile din țările de origine, societățile nefinanciare aveau depozite de 87,3 miliarde de lei la finele lunii iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
depozite bancare
acoperire depozite
garantie depozite
fondul de garantare a depozitelor bancare