Banca Transilvania vrea să împrumute de la investitorii calificați până la 1 miliard de euro prin obligațiuni negarantate destinate acoperirii cerințelor minime de fonduri proprii și active eligibile.
Obligațiunile vor avea scadența pe maxim 10 ani și sunt destinate investitorilor instituționali - locali și internaționali. Emisiunile de obligațiuni prevăzute în planul-cadru vor susține îndeplinirea cerințelor MREL (Minimum Requirement for Own Funds and Eligible Liabilities) și finanțarea economiei și a populației.
Decizia a fost aprobată de Adunarea Generală a Acționarilor.
Băncile sunt obligate să acopere pasivul inclusiv cu fonduri atrase de la acționari și alți investitori calificați, potrivit noilor reglementări privind cerințele MREL (Minimum Requirement for Own Funds and Eligible Liabilities).
Obligațiunile emise de nu sunt garantate și nu vor fi convertibile la inițiativa investitorilor.
Costurile de finanțare sunt în creștere în regiune, pe fondul inflației ridicate și a deteriorării încrederii investitorilor. Guvernul român a împrumutat în această săptămână din piață 494 de milioane de lei pe 12 ani la 9,33%, cel mai ridicat randament de după criza financiară și economică din 2009-2010.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Banca Comercială Română a împrumutat în această lună 334 de milioane de lei la 9,57% prin obligațiuni pe 6 ani de tip senior nonpreferențiale. Raiffeisen Bank a luat de la investitori 500 de milioane de lei pe 5 ani în august la 8,92%.
Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România, cu active de 140 de miliarde de lei și un profit net de 1 miliar de lei la jumătatea anului. Banca are peste 3,7 milioane de clienți și o cotă de piață de 19%.