Comisia Europeană ar putea să pună în discuție, până la sfârșitul anului, un nou proiect care ridică deja o serie de controverse. Este vorba despre retragerea din circulație a monedelor de valoare mică, respectiv de o centimă și două centime, așa-numitele monede roșii. Nu este pentru prima dată când Comisia Europeană se gândește la această mișcare. În anul 2020 și apoi la jumătatea acestui an, s-a adus în discuție această măsură, dar ea a fost amânată. Este posibil, însă, ca la sfârșitul anului să se revină asupra subiectului privind retragerea din circulație a celor mai puțin valoroase monede euro.
Comisia Europeană se bazează în decizia sa pe un sondaj realizat în perioada 2020-2021, conform căruia aproape trei sferturi dintre europeni consideră că subdiviziunile de un eurocent și doi eurocenți sunt două monede inutile și greu de folosit, arată RFI Romania.
Deja, unele state membre nu au mai așteptat decizia de la Bruxelles. Astfel, Slovacia a hotărât să oprească folosirea celor două monede începând cu luna iulie a acestui an. Belgia a luat o măsură similară de la începutul acestui an, iar Olanda nu mai folosește micile monede de 10 ani.
Tocmai pentru a restrânge circulația monedelor cu valoare mică, unele state, precum Irlanda, Italia sau Finlanda au impus rotunjirea prețurilor, în sus sau în jos, la cel mai apropiat preț de cinci centime.
Desigur, discuția referitoare la retragerea sau nu din circulație a celor mai puțin valoroase monede a adus argumente pro și contra. Așa după cum spun chiar cetățenii europeni în sondajele de opinie, micile monede de culoare roșie sunt acum mai degrabă inutile și dificil de folosit. Inflația care a dus prețurile la niveluri istorice face și mai puțin relevante monedele de una și două eurocentime.