Ministerul Finanțelor a împrumutat din piața internă aproape 494 de milioane de lei. Randamentul plătit este cel mai ridicat de după ianuarie 2010, când în România încă se simțeau efectele crizei financiare și economice, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
Băncile au venit cu subscrieri importante, în valoare de aproape 755 de milioane de lei, față de un prospect al emisiunii de obligațiuni scadente în octombrie 2034 de 400 de milioane de lei. După câteva licitații ratate, Finanțele au profitat de cererea relativ ridicată pentru a împrumuta mai mult. Încă prețul plătit este unul piperat.
Randamentul mediu a ajuns la 9,33% pe an, față de 8,02% pentru aceeași emisiune în urmă cu o lună.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nivelul randamentul este mai mare decât cel pentru împrumuturile făcute în iulie, când turbulențele din piețele financiare au lovit piața de obligațiuni.
Mai mult, randamentul plătit de Finanțe este cel mai mare de după ianuarie 2010. Atunci, Finanțele împrumutau 565 de milioane de lei pe 38 de luni la 9,5%. În 2009, cele mai multe împrumuturi au fost făcute la 10-13% pe an, majoritatea pe termen de 2-3 ani.
Regiunea Europei Centrale și de Est a fost din nou afectată de volatilitatea din piețele financiare și de capital, în contextul creșterii dolarului și al perspectivelor ca politica monetară a Rezervei Federale a SUA să devină mai restrictivă decât era anticipat.
CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor: Nu vor mai fi alte creșteri de taxe pentru 2023-2024Randamentele României au crescut cu 60-70 de puncte de bază în piața secundară în ultimele două săptămâni.
Cel mai rău au fost lovite titlurile Ungariei, unde volatilitatea externă s-a suprapus peste criza internă generată de conflictul dintre guvernul maghiar și Comisia Europeană pe tema statului de drept, diferend care a dus la sistarea fondurilor europene din programul Next Generation.
Banca centrală a Ungariei a mărit rata de dobândă pentru depozitele overnight la 18% în încercarea de a proteja forintul, dar asta a dus și la creșterea randamentelor pe 3 ani și 5 ani cu 1,5, respectiv 1,2 puncte procentuale.
Randamentul titlurilor Poloniei a revenit la pragul de 8%, după o corecție spre 7,7% vineri, în timp ce pentru cele ale Cehiei randamentul a crescut de la 5,5% la 5,7%.
Și în cazul Poloniei se anunță potențiala blocare a fondurilor europene ca urmare a problemelor nerezolvate cu statul de drept și independența justiției.
Rata inflației a ajuns la 15,9% în România în septembrie, peste așteptările analiștilor, atingând un nou maxim al ultimilor 19 ani. În Ungaria inflația a urcat la 20,1%, în Cehia a ajuns la 18%, în timp ce în Polonia a ajuns la 17,2%, niveluri care nu au mai fost atinse din anii ’90.