Banca Mondială, perspective pesimiste pentru creșterea celor mai mari economii, din cauza dobânzilor și a stresului din sectorul bancar

Banca Mondială, perspective pesimiste pentru creșterea celor mai mari economii, din cauza dobânzilor și a stresului din sectorul bancar
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2023

Dobânzile mai mari și efectele crizei bancare din acest an vor încetini drastic creșterea economică pentru cele mai mari economii la nivel global, a declarat marți Banca Mondială, care anticipează că economiile avansate, respectiv SUA, Japonia și țările din zona euro, vor crește în ansamblu cu doar 0,7% în 2023, în scădere de la 2,6% în 2022.

Se estimează că economia SUA va avansa cu 1,1%, în timp ce zona euro și Japonia vor înregistra o creștere a PIB-ului mai mică de 1% în 2023.

Urmărește-ne și pe Google News

Creșterea PIB-ului SUA este de așteptat să încetinească în 2024 la 0,8%, pe fondul dobânzilor mai mari.

Banca Mondială estimează că creșterea globală globală va încetini la 2,1% în 2023, în scădere de la 3,1% anul trecut.

Economiile emergente și în curs de dezvoltare vor înregistra o ușoară accelerare a produsului intern brut, la 4%, în creștere cu 0,6% față de previziunile băncii făcute în ianuarie 2023.

Dezacord în coaliție pe proiectul care ar exonera clienții băncilor pentru locuințe de la restituirea primelor de stat. Pleacă respins din Senat, deși fusese avizat în comisii CITEȘTE ȘI Dezacord în coaliție pe proiectul care ar exonera clienții băncilor pentru locuințe de la restituirea primelor de stat. Pleacă respins din Senat, deși fusese avizat în comisii

Cu toate acestea, economistul șef al Băncii Mondiale, Indermit Gill, a declarat că, excluzând China, creșterea în economiile în curs de dezvoltare ar fi mai mică, de peste 3%.

Aceasta marchează ”una dintre cele mai slabe rate de creștere din ultimele cinci decenii”, a declarat Gill reporterilor.

Prognozele reduse referitoare la creștere reflectă retrogradări generale care au ca rezultat mai multe șocuri suprapuse, dintre care cele mai recente includ efectele de propagare ale crizei bancare recente din SUA și economiile avansate.

Condițiile de credit din ce în ce mai restrictive rezultate din turbulențele bancare au exclus efectiv economiile emergente și în curs de dezvoltare de pe piețele globale de obligațiuni, punându-le ”în ape periculoase”, a spus banca.

Slăbiciunea fiscală a dat o nouă lovitură țărilor cu venituri mici, dintre care 14 din 28 se află acum în dificultate de îndatorare sau cu risc ridicat de dificultate a plății datoriilor, potrivit raportului.

Se așteaptă ca într-o treime din aceste țări veniturile pe cap de locuitor în 2024 să rămână la nivelurile din 2019.

Cu toate acestea, băncile centrale din întreaga lume continuă să majoreze dobânzile pentru a lupta cu inflația persistentă.

”Economia mondială rămâne blocată. Asediate de inflație ridicată, piețe financiare globale strânse și niveluri record ale datoriei, multe țări pur și simplu devin mai sărace”, spune banca în raport.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondiala
economie
banci