15 ani de la lansarea pensiilor private obligatorii (Pilonul II): Românii au virat 16,9 miliarde de euro și au în conturi cu 5 miliarde de euro mai mult

15 ani de la lansarea pensiilor private obligatorii (Pilonul II): Românii au virat 16,9 miliarde de euro și au în conturi cu 5 miliarde de euro mai mult
scris 6 iun 2023

După 15 ani de la lansare, în mai 2008, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la un număr total de peste 8 milioane de participanți, în timp ce activele nete aflate în administrare au depășit 107,7 miliarde de lei (21,6 miliarde de euro), nivel maxim istoric pentru sistem. Pilonul II a colectat în acești 15 ani contribuții brute totale în valoare de 84,2 miliarde de lei (16,9 miliarde de euro) și a realizat plăți totale în valoare de peste 1,4 miliarde de lei către un număr total de aproape 108.000 de beneficiari (participanți și moștenitori).

De la lansarea sistemului și până în prezent (mai 2008 - mai 2023), randamentul mediu anualizat al fondurilor de Pilon II a fost de 7,41%, comparativ cu o rată medie anuală a inflației de 4,38% pentru aceeași perioadă. În termeni monetari, câștigul total al participanților la Pilonul II, net de toate comisioanele, este de 24,85 miliarde de lei (5 miliarde de euro).

Urmărește-ne și pe Google News

"La 15 ani de la lansarea pensiilor private obligatorii, în 2023 vedem dovezile rezilienței sistemului. Pe de o parte avem recuperarea în totalitate a scăderilor din 2022 cauzate de evoluțiile negative ale titlurilor de stat și burselor, iar pe de altă parte, o accelerare semnificativă a plăților în primul trimestru al acestui an, care sunt cu 58% mai mari decât în perioada similară a anului trecut. După 15 ani, putem sărbători aniversarea unei povești de succes, care, din păcate, nu a fost utilizată la nivelul planificat inițial”, a precizat Mihai Bobocea, purtătorul de cuvânt al APAPR.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
CONFIRMARE Pilonul II de pensii a încheiat 2022 pe minus în privința randamentului, pentru prima dată de la debutul sistemului CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Pilonul II de pensii a încheiat 2022 pe minus în privința randamentului, pentru prima dată de la debutul sistemului

În prezent, Pilonul II a ajuns la cel mai redus nivel de comisioane din întregul sau istoric, extrem de competitiv inclusiv prin comparație cu sistemele similare. În 2022, nivelul mediu anual de comisionare la nivelul întregului sistem a fost de 0,36% din activul mediu anual, indice de cost calculat conform practicilor internaționale.

Pe fondul lansării tardive comparativ cu celelalte țări din Europa Centrale și de Est, fondurile de Pilon II din România sunt încă extrem de subdezvoltate conform standardelor europene și internaționale. Activele nete administrate de fondurile de pensii private de Pilon II din România reprezintă azi doar 6,8% din PIB-ul estimat la nivelul anului 2023, comparativ cu o medie de circa 67% din PIB la nivelul statelor membre OCDE (statistici din 2021, cele mai recente disponibile). Cu alte cuvinte, Pilonul II din România este de zece ori mai puțin dezvoltat decât sistemele similare din statele membre OCDE.

Profit Financial.forum - Președintele APAPR: S-a ajuns, din păcate, să trăim într-o lume a formelor fără fond în sistemul pensiilor private CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Președintele APAPR: S-a ajuns, din păcate, să trăim într-o lume a formelor fără fond în sistemul pensiilor private

Nivelul de economisire pe termen lung al populației României este în prezent extrem de redus, cu implicații majore asupra nivelului de trai la pensionare. Potrivit unui sondaj de opinie derulat în toamna anului 2022 de institutul de cercetare sociologică ISRA Center la solicitarea APAPR, românii își doresc pensii duble față de ce poate oferi în prezent sistemul de pensii de stat, deși majoritatea covârșitoare a populației nu economisește și recunoaște că nu are niciun ban pus deoparte în vederea pensionării.

Peste 90% din activele fondurilor de pensii de Pilon II sunt investite în România, contribuind la finanțarea datoriei publice, la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă. În prezent, fondurile de pensii private de Pilon II sunt principalul investitor instituțional din țară.

La Bursa de Valori de la București, fondurile de pensii de Pilon II au o prezență puternică, cu plasamente de aproape 5 miliarde EUR, adică aproximativ un sfert din acțiunile tranzacționate liber, respectiv din lichiditatea pieței.

APAPR, către participanții la Pilonul 2 ajunși la vârsta de pensionare: Nu este obligatoriu să scoateți banii imediat ! CITEȘTE ȘI APAPR, către participanții la Pilonul 2 ajunși la vârsta de pensionare: Nu este obligatoriu să scoateți banii imediat !

Peste 30 de companii românești beneficiază de finanțare grație implicării Pilonului II, iar instituțiile pieței au avut de câștigat în tot acest timp, odată cu creșterea calității guvernanței corporative.

De asemenea, prin achizițiile de titluri de stat, fondurile de pensii private de Pilon II printre cei mai mari finanțatori ai datoriei publice a României, alături de sistemul bancar. Fondurile de pensii dețin circa 9% din datoria publică a României.

Prioritatea industriei de profil o constituie creșterea contribuției aferente Pilonului II la 4,75% începând cu 1 ianuarie 2024, măsură deja adoptată în legislație, apoi cât mai rapid la 6%, nivelul avut în vedere la startul sistemului. În același timp, este importanta reintegrarea în sistem a salariaților din construcții, agricultură și industria
alimentară, care în prezent sunt exceptați de la obligația contribuției la Pilonul II până în 2028 și care, din acest motiv, își vor vedea pensiile private diminuate.

De asemenea, continuarea digitalizării operațiunilor și interacțiunii dintre administratori și participanți, precum și flexibilizarea restricțiilor investitionale pe termen mediu și lung reprezintă alte direcții prioritare în dezvoltarea Pilonului II de pensii.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii private obligatorii
active
randamente
inflatie