Banca Angliei a redus cerințele de capital pentru băncile comerciale din Marea Britanie, în încercarea de a impulsiona creditarea și creșterea economică, în urma alegerii britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană.
"Gospodăriile și firmele britanice care vor să profite de oportunități viabile pot fi siguri că vor avea sprijinul sistemului financiar", a afirmat guvernatorul Băncii Angliei Mark Carney, într-o conferință de presă, citat de MarketWatch.
Bufferul (rezerva) de capital contraciclic, calculat ca procent din expunerea netă a băncilor, a fost redus la zero de la 0,5% anterior, ceea ce reprezintă diminuarea rezevelor de capital cu 5,7 miliarde de lire sterline. Mutarea băncii centrale a Marii Britanii ar urma să permită băncilor să ofere credite suplimentare de 150 de miliarde de lire sterline, potrivit Raportul de Stabilitate Financiară al Băncii Angliei, publicat marți.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit raportului, Banca Angliei va bloca majorarea dividendelor acordate acționarilor băncilor ca rezultat al acestei acțiuni.
Oficialii Băncii Angliei afirmă că “există indicii că unele riscuri legate de Brexit au început să se materializeze”. Riscurile vizează, printre altele, reducere investițiilor străine, dar și scăderea salariilor și creșterea șomajului, alături de majorarea costurilor de împrumut, în condițiile unui grad ridicat de îndatorare în rândul populației.
Banca Angliei a injectat în sectorul bancar 3,1 miliarde de lire sterline în urma deciziei britanicilor, la referendumul organizat pe 23 iunie, de a părăsi blocul comunitar. Guvernatorul Băncii Angliei a anunțat că instituția este dispusă să furnizeze sistemului bancar 250 de miliarde de lire sterline după referendum. Cu aproximativ o săptămână înaintea referendumului, Banca Angliei a injectat în piață 2,45 miliarde de lire, respectiv 317 milioane de lire.
Săptămâna trecută, guvernatorul Mark Carney a indicat că instituția ar putea adopta noi măsuri de relaxare monetară din cauza efectelor Brexit, inclusiv o posibilă reducere, în această vară, a dobânzii cheie, aflată la minimul record de 0,5%.
În mai, Banca Angliei a revizuit estimările privind creșterea economiei Marii Britanii în perioada 2016-2017 și a avertizat asupra multiplelor riscuri care ar putea fi generate de ieșirea statului din Uniunea Europeană, inclusiv asupra unei posibile intrări în recesiune tehnică.
CITEȘTE ȘI Lira sterlină scade puternic, atingând un nou minim al ultimilor 31 de ani în raport cu dolarulPotrivit estimărilor de creștere economică din luna mai, economia Marii Britanii ar urma să crească cu 2% anul acesta și 2,3% anul viitor, față de un avans de 2,2% estimat anterior pentru 2016 și de 2,4% pentru 2017. Estimările din mai nu au inclus efectul ieșirii Marii Britanii din UE, astfel încât prognozele de creștere vor fi probabil ajustate din nou în scădere.
Noile estimările de creștere economică ale Băncii Angliei vor fi publicate în august.