Banca Transilvania estimează, într-un raport macroeconomic, că România va înregistra o creștere economică de 5% în acest an, semnificativ peste prognozele instituțiilor internaționale, și cu un deficit bugetar de doar 2,3% din produsul intern brut (PIB), sub nivelul programat prin bugetul de stat, de 2,95% din PIB.
Prognoza anunțată de către analiștii Băncii Transilvania este cea mai optimistă din piață în privința creșterii economice, scrie News.ro.
Guvernul, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional estimează o creștere a economiei românești cu 4,2% în acest an, iar cei mai mulți analiști au prognoze apropiate de cele oficiale.
"Conform noilor previziuni dinamica anuală a PIB va accelera la 5% în 2016 (ceea ce ar putea constitui un vârf al ciclului economic post-criză dacă nu se vor intensifica reformele structurale), sub influența mix-ului de politici economice care stimulează cererea internă", se precizează în raportul semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.
Pentru anii următorii, prognoza Băncii Transilvania indică o temperare a creșterii PIB la 4,6% în 2017 și la 4,1% în 2018, "pe fondul disipării măsurilor de stimulare fiscal-bugetară și a perspectivelor unui nou ciclu monetar".
Și în privința deficitului bugetar, prognoza Băncii Transilvania, de 2,3% din PIB în 2016, este cea mai optimistă din piață, în condițiile în care cei mai mulți economiști anticipează la un deficit apropiat de nivelul estimat oficial, de 2,9-3% din PIB.
Un deficit anual mai mic cu 0,6% din PIB echivalează cu o economie bugetară de circa 1 miliard de euro.
Mai mult, analiștii Băncii Transilvania anticipează o reducere a deficitului bugetar la 1,5% din PIB în 2017 și la 1% din PIB în 2018, deși cei mai mulți economiști avertizează că, dacă se aplică toate măsurile prevăzute în Codul Fiscal pentru 2017 - precum reducerea TVA la 19% sau eliminarea supraaccizei la carburanți -, deficitul va depăși semnificativ pragul de 3% din PIB.
Ultimele date privind execuția bugetară, publicate în 27 iunie de Ministerul Finanțelor, arată că bugetului general consolidat al statului s-a deteriorat puternic față de anul trecut, trecând pe minus în a cincea lună din acest an.
Astfel, deficitul bugetar a fost de 0,1% din produsul intern brut (PIB), sau 780 milioane lei, în perioada ianuarie-mai, față de un excedent de 6,3 miliarde lei în primele cinci luni din 2015.
Totuși, analiștii Băncii Transilvania observă unele evoluții negative în economia românească.
"Atragem însă atenția cu privire la tendința de deteriorare a contului curent și la divergența între dinamica economiei și evoluția indicatorilor de dezvoltare", se arată în raportul menționat.
În plus, analiștii observă mai multe pericole la adresa creșterii economice pe termen mediu și lung.
"Riscurile asociate scenariului constau în: evoluția climatului macro-financiar global, european (inclusiv votul pro-Brexit); deciziile interne de politică economică (presiunile populiste, întreruperea reformelor în anul electoral 2016)", menționează analiștii băncii.