Aurul a consemnat cel mai mare avans trimestrial din ultimele trei decenii

Aurul a consemnat cel mai mare avans trimestrial din ultimele trei decenii
scris 1 apr 2016

Cotațiile aurului au consemnat în primele trei luni ale anului cel mai mare câștig trimestrial din ultimele trei decade, semn că îngrijorările privind evoluția piețelor și încetinirea economiei globale continuă să influențeze plasamentele investitorilor, în pofida unui avans susținut al principalelor piețe de capital înregistrat în a doua jumătate a trimestrului.  

Prețul aurului a crescut cu 16,5% în perioada ianuarie-martie, cel mai consistent avans trimestrial începând cu anul 1986. Deținerile de aur ale SPDR Gold Shares, cel mai mare fond de investiții în aur din lume, sunt foarte aproape să atingă cel mai ridicat nivel începând cu decembrie 2003, iar traderii pariază pe creșterea în continuare a prețurilor, scrie Wall Street Journal.

Urmărește-ne și pe Google News

Vineri după amiază, metalul nobil se tranzacționa pe bursa de la New York la 1.234,1 dolari/uncie

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Este unul dintre cele mai surprinzătoare raliuri de pe piața aurului pe care l-am văzut până acum", spune Ira Epstein, strategist al Linn Group, cu o experiență de 40 de ani pe piața aurului.

O mare parte din câștigul din primul trimestru a fost înregistrat în primele șase săptămâni ale anului, în condițiile în care piețele de capital și cotațiile petrolului s-au depreciat puternic, iar investitorii s-au îndreptat spre plasamente mai sigure. 

Aurul a continuat tendința de apreciere chiar și după revenirea piețelor, în a doua jumătate a primului trimestru, semn că temerile privind evoluția economiei globale nu s-au disipat.

Canada și-a lichidat aproape în întregime rezervele de aur CITEȘTE ȘI Canada și-a lichidat aproape în întregime rezervele de aur

"Investitorii sunt reticenți să își marcheze profiturile pe aur, din cauza incertitudinilor referitoare la economia globală", consideră George Gero, managing director la RBC Wealth Management.

Și acțiunile producătorilor de aur au raportat câștiguri substanțiale în primul trimestru. Titlurile Newmont Mining s-au apreciat cu 48% de la începutul anului, Randgold Resources a avansat cu 54%, iar acțiunile Barrick Gold, cel mai mare producător mondial în funcție de volum, au crescut cu 72%.

Potrivit datelor Comisiei pentru Tranzacții Futures pe Materii Prime (CFTC) din SUA, fondurile hedge și alți investitori speculativi mizează pe creșterea în continuare a prețului aurului, numărul contractelor futures pe metalul nobil ajungând, în săptămâna încheiată pe 22 martie, la 161.610, cel mai ridicat nivel din februarie 2015.

Jeffrey Gundlach, șeful companiei americane de investiții DoubleLine Capital, a reiterat recent estimarea din ianuarie referitoare la creșterea cotațiilor aurului până la pragul de 1.400 dolari/uncie în acest an, însă s-a arătat mai puțin încrezător în evoluția pe termen mediu, din cauza avansului puternic consemnat din prima parte a anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
aur
cotatii
pret
avans trimestrial