Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) va plăti despăgubirile către clienții unui asigurător în faliment, atunci când disponibilitățile sunt insuficiente, pe măsura alimentării fondului cu resursele financiare, se arată într-o normă privind FGA publicată miercuri în Monitorul Oficial, la o săptămână de la anunțul privind falimentul companiei Astra.
“Dacă disponibilitățile fondului nu sunt suficiente pentru efectuarea plăților de indemnizații/despăgubiri cuvenite creditorilor de asigurări, plata acestora va putea fi onorată pe măsura alimentării fondului cu resursele financiare prevăzute de lege. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) poate majora oricând cuantumul cotei procentuale până la limita prevăzută la articolul 6, aliniatul 2 din Legea 213/2015”, se spune în Norma ASF 16/2015.
Resursele Fondului provin în cea mai mare parte din contribuțiile companiilor de asigurări. Contribuțiile asigurătorilor la FGA se calculează separat pe cele două categorii de asigurări, respectiv generale și de viață, pe baza evidențelor contabile lunare ale acestora, aplicându-se o cotă procentuală.
În prezent, asigurătorii achită, lunar, o cotă procentuală de 1% din primele încasate din asigurări generale, iar în cazul polițelor de viață de 0,5%.
“Cota procentuală a contribuțiilor nu va putea depăși 10% din primele brute încasate de asigurători din activitatea de asigurări directe. Cota procentuală se stabilește distinct pentru cele două categorii de asigurări, prin reglementări ale ASF, la propunerea Consiliului de administrație al FGA”, se spune în Legea 213/2015.
Actul normativ mai stabilește că, în caz de deficit al FGA, pentru acoperirea obligațiilor fondului, ASF poate majora în cursul anului cota procentuală luată în calcul la stabilirea contribuției.
FGA a fost înființat prin Legea 213 /2015 și garantează plata de despăgubiri rezultate din contractele de asigurare facultative și obligatorii, încheiate, în condițiile legii, în cazul falimentului unui asigurător, cu respectarea plafonului de garantare de 450.000 lei/creditor de asigurare (indiferent de numărul polițelor) și în limita resurselor financiare disponibile la momentul plății.
La finele anului 2014, FGA avea capitaluri proprii în sumă de 938,75 milioane de lei, cu aproximativ 10% mai mult față de anul precedent, potrivit datelor ASF.
Disponibilitățile fondului se ridicau la 909,1 milioane de lei, în urcare cu 7,6% față de sfârșitul anului 2013.
Potrivit Normei ASF 16/2015, FGA este îndreptățit să înregistreze la masa credală, în tot cursul procedurii de faliment, orice sume achitate creditorilor de asigurări, precum și orice dobânzi și/sau cheltuieli efectuate din disponibilitățile fondului cu titlu de creanțe de asigurări, conform articolului 18 din Legea 213/2015.
ASF a anunțat, săptămâna trecută, că a retras autorizația de funcționare a Astra, al treilea jucător de profil, și că va solicita instanței intrarea în faliment a asigurătorului controlat de omul de afaceri Dan Adamescu, după ce operațiunea de majorare a capitalului cu 425 milioane de lei a eșuat.
Decizia ASF 2034/2015 privind retragerea autorizației Astra a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial.
Păgubiții Astra se pot adresa FGA din momentul publicării în Monitorul Oficial a deciziei, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului.
Datele ASF arată că Astra are 1,8 milioane de clienți și 2,5 milioane de polițe în vigoare.
“Impactul falimentului Astrta a fost estimat de ASF la 700 milioane de lei. FGA are circa un miliard de lei în conturi", a declarant președintele ASF, Mișu Negrițoiu, în urmă cu o săptămână.
ASF a instituit, prin Decizia 42/18.02.2014, procedura de redresare financiară prin administrare specială a Astra Asigurări, a suspendat conducerea și a numit KPMG administrator special, după ce a constat că asigurătorul are nevoie de capital suplimentar.
Două luni mai tărziu, KPMG Advisory a prezentat ASF un plan de redresare a asigurătorului, care stabilea necesitatea majorării capitalului social al Astra în mai multe etape, în decurs de aproximativ un an, cu suma de 490 milioane de lei, din care, într-o primă fază, cu aproximativ 70 milioane de lei. Planul a fost aprobat de ASF în data de 7 aprilie 2014.
În octombrie 2014, Astra și-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, în cadrul primei etape, la 257,8 milioane de lei.
KPMG Advisory a anunțat, la 19 august, că operațiunea de majorare cu 425 milioane de lei a capitalului Astra a eșuat, după ce acționarii nu au subscris acțiunile scoase la vânzare în a treia etapă a operațiunii.
În primele două etape ale majorării, asigurătorul a atras doar 134.000 lei, dintr-un total de 425 milioane de lei.
Astra a devenit liderul pieței asigurărilor în 2010 și a ocupat prima poziție până în 2013.
La finele anului 2014, compania a coborât pe locul trei, fiind devansată de Allianz-Țiriac și Omniasig.
Cu un capital social de 257,9 milioane de lei, asigurătorul este controlat de The Nova Group Investments România – 72,71% și Epsilon Estate Provider – 26,28%, societăți controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.
Un pachet de acțiuni reprezentând 1,01% din capital aparține mai multor acționari persoane fizice și juridice.
În 2014, piața asigurărilor generale și de viață din România a scăzut cu 0,5%, la 8,09 miliarde de lei, potrivit datelor ASF.
Cu o cotă de 9,52%, Astra a subscris prime de 777,24 milioane de lei în 2014, în scădere cu 16,6% față de anul precedent.
După pierderi de 917,3 milioane de lei în 2013, societatea a înregistrat un profit net 30,7 milioane de lei.
Principalele clase de asigurări în portofoliul Astra sunt RCA - 463,36 milioane de lei, CASCO - 150,6 milioane de lei, bunuri - 64,98 milioane de lei și medicale - 63,7 milioane de lei.