Lista asiguraților care vor putea solicita compensații de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) în baza unei polițe Astra, societate în insolvență și cu 1,8 milioane de clienți, va fi publicată în termen de 30 de zile de la apariția în Monitorul Oficial a deciziei de retragere a autorizației de funcționare a asigurătorului, conform unui anunț al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Persoanele care nu se regăsesc în lista publicată se pot adresa direct FGA în vederea includerii acestora, pe baza documentelor care să susțină cererea.
ASF a decis, miercuri, retragerea autorizației de funcționare și solicitarea intrării în procedura de faliment a Astra Asigurări, al treilea mare jucător local de profil, controlat de omul de afaceri Dan Adamescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Consumatorii care au încheiat un contract sau o poliță de asigurare cu Astra sunt rugați să urmărească informațiile publicate de ASF (www.asfromania.ro) și FGA (www.asf-fga.ro)”, se spune în anunțul ASF.
Conform legii, falimentul unei societăți de asigurare este hotărât de către o instanță judecătorească.
Fondul garantează plata de despăgubiri rezultate din contractele de asigurare facultative și obligatorii, încheiate, în condițiile legii, în cazul falimentului unui asigurător, cu respectarea plafonului de garantare de 450.000 lei/creditor de asigurare și în limita resurselor financiare disponibile la momentul plății.
În cazul în care disponibilitățile FGA nu sunt suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, creanțele acestora vor putea fi onorate pe măsura alimentării fondului cu resursele financiare prevăzute de Legea 213/2015 privind FGA.
Creditorii pot solicita despăgubirile cuvenite pentru evenimente produse până la maxim 90 de zile de la data pronunțării hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment, în situația în care contractele de asigurare nu au încetat până la acea dată.
“În situația unor daune produse anterior deciziei ASF și pentru care a fost deschis dosar de daună la asigurător, dar și în situația producerii în viitor a riscurilor asigurate în perioada de valabilitate a poliței, asigurații, beneficiarii asigurării și persoanele păgubite se pot adresa FGA”, se mai spune în anunțul ASF.
La finele anului 2014, FGA avea capitaluri proprii în valoare de 938,75 milioane de lei, cu aproximativ 10% mai mult față de anul precedent, potrivit datelor ASF.
Disponibilitățile fondului se ridicau la 909,1 milioane de lei, în urcare cu 7,6% față de sfârșitul anului 2013.
Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat, miercuri, într-o conferință, că Astra are 1,8 milioane de clienți și 2,5 milioane de polițe în vigoare.
“Impactul falimentului Astrta a fost estimat de ASF la 700 milioane de lei. FGA are circa un miliard de lei în conturi", a spus șeful ASF.
Negrițoiu a menționat că FGA va începe evaluarea dosarelor păgubiților Astra și va efectua plăți după ce justiția va lua o hotărâre definitivă cu privire la acest subiect, în urma înaintării de către ASF a cererii de intrare în faliment a asigurătorului.
"Până va fi adoptată această hotărîre, Astra va achita dosarele de daună, așa cum a făcut-o și până acum", a declarat președintele FGA, Carmen Radu, prezentă la conferință.
ASF a instituit, prin Decizia 42/18.02.2014, procedura de redresare financiară prin administrare specială a Astra Asigurări, a suspendat conducerea și a numit KPMG administrator special, după ce a constat că asigurătorul are nevoie de capital suplimentar.
Două luni mai tărziu, KPMG Advisory a prezentat ASF un plan de redresare a asigurătorului, care stabilea necesitatea majorării capitalului social al Astra în mai multe etape, în decurs de aproximativ un an, cu suma de 490 milioane de lei, din care, într-o primă fază, cu aproximativ 70 milioane de lei. Planul a fost aprobat de ASF în data de 7 aprilie 2014.
În octombrie 2014, Astra și-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, în cadrul primei etape, la 257,8 milioane de lei.
KPMG Advisory a anunțat, la 19 august, că operațiunea de majorare cu 425 milioane de lei a capitalului Astra a eșuat, după ce acționarii nu au subscris acțiunile scoase la vânzare în a treia etapă a operațiunii.
În primele două etape ale majorării, asigurătorul a atras doar 134.000 lei, dintr-un total de 425 milioane de lei.
Astra a devenit liderul pieței asigurărilor în 2010 și a ocupat prima poziție până în 2013.
La finele anului 2014, compania a coborât pe locul trei, fiind devansată de Allianz-Țiriac și Omniasig.
Cu un capital social de 257,9 milioane de lei, asigurătorul este controlat de The Nova Group Investments România – 72,71% și Epsilon Estate Provider – 26,28%, societăți controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.
Un pachet de acțiuni reprezentând 1,01% din capital aparține mai multor acționari persoane fizice și juridice.
În 2014, piața asigurărilor generale și de viață din România a scăzut cu 0,5%, la 8,09 miliarde de lei, potrivit datelor ASF.
Cu o cotă de 9,52%, Astra a subscris prime de 777,24 milioane de lei în 2014, în scădere cu 16,6% față de anul precedent.
După pierderi de 917,3 milioane de lei în 2013, societatea a înregistrat un profit net 30,7 milioane de lei.
Principalele clase de asigurări în portofoliul Astra sunt RCA - 463,36 milioane de lei, CASCO - 150,6 milioane de lei, bunuri - 64,98 milioane de lei și medicale - 63,7 milioane de lei.