Toate firmele și organizațiile din România care au colaborat sau doar anunțaseră că vor colabora cu DallBogg pentru intrarea acestuia pe piața RCA din România au renunțat la parteneriatul cu firma din Bulgaria. Decizia vine ca urmare a problemelor majore care au ieșit la suprafață în ceea ce privește politica firmei controlate din Elveția de cinci cetățeni bulgari.
Mii de șoferi, arăta atunci Profit.ro, au rămas fără asigurare după ce DallBogg a decis să anuleze unilateral polițele, fără să returneze primele încasate.
Viorel Vasile, proprietarul Safety Broker și președintele Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare din România, a arătat, pentru Profit.ro, că este exclusă o viitoare colaborare cu bulgarii.
“Atât Safety Broker cât și PRBAR au renunțat la orice formă de colaborare cu DallBogg. Nu ne dorim să întoarcem piața românească de RCA cu 4-5 ani în trecut. Experiențele lor din Grecia și Bulgaria au dovedit că DallBogg nu sunt un partener care merită să fie promovat în România.
Au făcut o politică din anularea polițelor de asigurare, concomitent cu formularea de plângeri pe numele brokerilor cu care colaborează. Nu putem accepta așa ceva într-o piață europeană”, a declarant Viorel Vasile, pentru Profit.ro.
Pe de altă parte, la discuțiile cu DallBogg a renunțat și Păvălașcu Risk Consultants (PRC), firma care ar fi urmat să gestioneze dosarele de daună ale bulgarilor. Decizia PRC vine ca urmarea a condițiile greu de acceptat pe care bulgarii le-au impus, ulterior obținerii avizului de la ASF pentru intrarea pe piața din România. Printre altele, DallBogg a solicitat ca rata daunei să se mențină la un nivel de 20%, cerință care încalcă normele ASF privind piața RCA.
Primii care au sesizat problemele celor de la DallBogg, contestați inclusiv în țara de origine, sunt cei de la societatea suceveană Recrex, specializată în regularizarea daunelor și în antifraudă în domeniul asigurărilor.
Recrex a colaborat o perioadă cu DallBogg, pe segmentul asigurărilor vândute către românii care își înmatriculează mașinile în Bulgaria, însă a ajuns, în final, să fie acționată în instanță de bulgari și să înregistreze și un prejudiciu de circa 400.000 de euro din relația cu DallBogg.
Sursele Profit.ro spun că DallBogg s-a adresat și altor intermediari cu care au mai colaborat ocazional de-a lungul timpului, dar au fost, de asemenea, refuzați.
Pe un model folosit și în Grecia, DallBogg a reușit să își construiască o imagine relativ bună și să obțină avizul autorității de supraveghere în urma încheierii unor înțelegeri cu nume importante din zona intermedierilor în asigurări și a regularizării de daune.
În România, a fost vorba despre PRBAR, Safety Broker și PRC, cu care bulgarii au avut înțelegeri pe care le-au schimbat radical după ce au reușit să obțină avizul ASF. Oricum, datorită legislației europene în ceea ce privește vânzările în baza pașaportului european (Freedom of Service), ASF nu avea foarte multe posibilități de a refuza intrarea DallBogg.
După cum a mai arătat Profit.ro, DallBogg are probleme serioase în ceea ce privșete plata daunelor înregistrate în Grecia și a reușit ca, în Bulgaria, să intre în conflict cu toți brokerii cu care colabora.
Informațiile Profit.ro sunt că DallBogg a formulat plângeri la corespondentul ASF din țara vecină, pe numele tuturor colaboratorilor săi. La rândul lor, intermediari din Bulgaria au răspuns prin sesizări adresate aceluiași organism de reglementare.