Cum a intrat în faliment un nou broker român: plafonarea comisioanelor, blocaj impus de 5 asigurători cu efect de domino, pierdere masivă de clienți și colaboratori în doar două săptămâni

Cum a intrat în faliment un nou broker român: plafonarea comisioanelor, blocaj impus de 5 asigurători cu efect de domino, pierdere masivă de clienți și colaboratori în doar două săptămâni
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 2 sep 2024

Plafonarea și scăderea comisioanelor, precum și blocajul impus de cinci asigurători la emiterea polițelor timp de trei săptămâni, cu impact asupra fluxului de lichidități, sunt principalele motive prezentate ale falimentului Global Risk Service - Insurance Broker, intermediar cu o cotă de 0,49% și venituri de 7 milioane de lei în anul 2023. Profit.ro a anunțat, la finele lunii iulie, că firma a intrat în faliment prin procedura simplificată, la propria cerere.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"După  închiderea  Euroins,  situația  economică a Global Risk Service (GRS) s-a  deteriorat din cauza plafonării și scăderii comisioanelor, precum și a cerințelor mai stricte impuse de asigurători. Aceste schimbări au afectat negativ fluxul de numerar și stabilitatea financiară. De asemenea, cinci asigurători au blocat GRS de la emiterea polițelor, pe motivul unor verificări, fără a exista datorii neplătite.
Urmărește-ne și pe Google News
 
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Acest blocaj a fost menținut timp de aproximativ trei săptămâni, ceea ce a destabilizat grav activitatea companiei. Blocajele asigurătorilor au dus la un efect de domino asupra cash flow-ului, forțând compania să vândă mai mult prin alți asigurători cu termene de plată mai scurte. Această situație a generat alte blocaje financiare", sunt motivele prezentate care au dus la apariția problemelor la Global Risk Services -Insurance Broker SRL, analizate de Profit.ro.
VIDEO Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri, cel mai scump drum județean din România - pregătit să fie deschis CITEȘTE ȘI VIDEO Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri, cel mai scump drum județean din România - pregătit să fie deschis Se afirmă că asigurătorii au invocat creanțe minore pentru a justifica blocajele și au refuzat să plătească comisioanele datorate către GRS, ceea ce a agravat și mai mult situația financiară.

"Din cauza blocajelor și a problemelor financiare, GRS a pierdut peste 75% din clienți și colaboratori în doar două săptămâni, ceea ce a făcut imposibilă continuarea activității economice", este arătat.

Printre creditorii societății se numără și Grawe Romania, care, într-un dosar separat, a solicitat insolvența brokerului.

Austria introduce „Schnitzel Bonus” CITEȘTE ȘI Austria introduce „Schnitzel Bonus”

Intermediarul a consemnat în 2023 venituri de 7.003.400 lei (de la 8.226.561 lei în 2022), datorii de 7.020.472 lei (comparativ cu 4.774.007 lei în 2022) și avea disponiblități de 6.322.986 lei (față de 3.059.809 lei în 2022) în casă și conturi la bănci.

În privința rezultatului net, Global Risk Service a fost profitabil în perioada 2018 - 2023, cu excepția anului 2020. Societatea a ocupat locul 43 (locul 59 în 2022) în primii 100 brokeri la finele anului 2023 după nivelul primelor intermediate, conform datelor ASF transmise pentru Profit.ro.

Din această lună, șoferii sunt anunțați prin SMS de expirarea permisului auto CITEȘTE ȘI Din această lună, șoferii sunt anunțați prin SMS de expirarea permisului auto

Brokerul a fost înființat în 2004 și este controlată de Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI) - 80% și Florin Gelu Pancu - 20%, potrivit termene.ro.

ARTRI este deținută de Pell Amar Cosmetics (județul Buzău) - 99,99% și TIR 2000 Cluj-Napoca - 0,01%.

În luna martie a acestui an, Profit.ro a anunțat că EXA Broker a intrat direct în faliment. Detalii AICI.

Două luni mai târziu, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare a FAST Brokers, într-un context în care șeful companiei a fost arestat preventiv, iar instituția s-a temut să mai păstreze compania în piață, invocând opt nereguli în activitate și probleme procedurale de înlocuire a CEO-ului arestat.

Faptele puteau atrage o suspendare temporară a activității, dar ASF s-a uitat și la istoricul firmei și a preferat să meargă direct pe retragerea autorizației, relevă datele analizate de Profit.ro. Detalii AICI.

Viorel Vasile, șeful celui mai mare broker local, Safety Broker, spunea în primăvară că plafonarea comisioanelor intermediarilor în cazul polițelor RCA a avut ca efect ieșirea unor intermediari și agenți de asigurare din piață, iar acest fenomen va continua atât timp cât plafonarea va fi menținută.

FOTO O nouă centură rutieră deschisă în România. Lucrare realizată în 7 ani CITEȘTE ȘI FOTO O nouă centură rutieră deschisă în România. Lucrare realizată în 7 ani

"Plafonarea comisioanelor brokerilor a diminuat veniturile companiilor din domeniu și a reașezat cheltuielile la alt nivel.Cu siguranță că vom avea ieșiri din piață atât timp cât plafonarea va continua. Din păcate, plafonarea comisioanelor brokerilor va afecta gradul de cuprindere de asigurare în rândul clienților. Plecarea unui agent de vânzări din rețeaua unui broker nu înseamnă că portofoliul acestuia va fi preluat automat de către alt agent. Lucrurile nu stau așa. Agentul ține legătura cu clienții, le amintește că se apropie scadența unei polițe și că trebuie reînnoită. Toate acestea nu se vor mai întâmpla și mulți clienți vor rămâne fără polițe", spunea acesta la finele lunii mai, prezent la un eveniment de specialitate. Mai multe detalii AICI.

La finalul anului 2023, companiile de brokeraj au raportat venituri din activitatea de distribuție de asigurări (viață și generale) în cuantum de 1,923 miliarde de lei, în scădere cu aproximativ 4,87% față de aceeași perioadă a anului 2022. La nivelul anului 2022, veniturile intermediarilor au cumulat 2,02 miliarde de lei, cu 16,38% mai mult față de 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
broker
asigurări
faliment